Nieuws - 22 maart 2001

Rode wijn maakt Fransen niet gezond

Rode wijn maakt Fransen niet gezond

Hoewel Fransen veel vet eten en veel alcohol drinken, krijgen ze minder hart- en vaatziekten. Een populaire verklaring voor die 'Franse paradox' was altijd de hoge consumptie van rode wijn. Rode wijn bevat een krachtige antioxidant die zou beschermen tegen welvaartsziekten. Vergeet het maar, zeggen Wageningse voedingswetenschappers.

Uit Wagenings onderzoek blijkt dat rode wijn helemaal niet zo'n goede bron is van antioxidanten. "E?n van de krachtigste anti-oxidanten in rode wijn is quercetine", zegt dr. ir. Jeanne de Vries van de sectie Humane Voeding en Epidemiologie. "Dus daar hebben we naar gekeken." Quercetine behoort tot de flavono?den - een groep van veelbestudeerde antioxidanten.

De quercetine uit rode wijn wordt lang niet zo goed opgenomen als die uit uien, vertelt De Vries. "De quercetine in uien is gekoppeld aan glucose. Die vorm neem je goed op. In thee zit ook quercetine, maar die zit vast aan de suiker rutinose. Dat is een vorm die je maar moeilijk kunt opnemen." In rode wijn zitten beide vormen. "Daar komt nog bij dat rode wijn ook niet zoveel quercetine of andere flavono?den bevat. Daarom is het een slechte leverancier van antioxidanten."

Heeft De Vries rode wijn definitief van zijn voetstuk gesleurd? De Vries geeft het levensbloed van het Franse volk en de Nederlandse bovenlaag nog een kans. "Er zitten nog meer stoffen in wijn. Je hoort op het moment veel over onderzoek naar resveratrol, een hormoonachtige stof. Misschien kan die de Franse paradox verklaren." | W.K.