Organisatie - 6 maart 2008

Robotzwaluw vliegt sierlijk maar landt beroerd

Opstijgen en landen behoren niet tot de specialiteiten van de gierzwaluw. Delftse studenten Lucht- en ruimtevaarttechniek hebben dat maandag 3 maart definitief bewezen. Voor het oog van cameraploegen, fotografen en verslaggevers uit binnen- en buitenland maakte hun modelgierzwaluw na een moeizame start een imposante vlucht. Het vliegtuigje eindigde als een dood vogeltje in een boom.

1922_nieuws.jpg

Foto: .

Het geheim van RoboSwift zit ‘m in de vleugels. De bouwers zijn er samen met de Wageningse leerstoelgroep Experimentele zoölogie in geslaagd de werking van een gierzwaluwvleugel na te bootsen. Afhankelijk van de omstandigheden kan de vogel met ingevouwen vleugels een snelle glijvlucht maken, of juist met gespreide vleugels zoveel mogelijk hoogte winnen.
De wind is hard en verraderlijk tussen Atlas en Forum, waar René Lindeboom en Marijn van de Ruit proberen de zwaluw aan zijn vlucht te laten beginnen. Lindeboom rent met het vliegtuigje boven zich en werpt de RoboSwift naar voren. De propeller draait, maar desondanks boort de vogel zich steeds met een sierlijke boog in het drassige gras. Tot vier keer toe.
De luchtwervelingen tussen de gebouwen maken het vliegen lastig. ‘Je ziet, er vliegen niet veel vogels. Des te uitdagender is het voor ons om te vliegen’, zegt ir. David Lentink van Experimentele zoölogie die de Delftse studenten begeleidt. Lentink besluit de proefvlucht te verplaatsen. Enkele honderden meters verderop, uit de windschaduw van de grote universiteitsgebouwen rent Lindeboom opnieuw, en weer duikt de vogel in het gras. Maar dan, bij de zesde run, kiest het vliegtuig zoemend het luchtruim, gevolgd door de camera’s en twee meeuwen.
De vleugels wijd, de vleugels ingevouwen: de vogel vliegt sierlijk over de hoofden van de journalisten. Totdat hij door de boomtoppen scheert en zich ernstig verwondt.
‘Gelukkig is dit niet ons enige exemplaar’, zegt Jan Wouter Kruyt, een van de studenten die werken aan de mechanische gierzwaluw. Hij houdt de romp van Roboswift in de hand. De ingewanden bungelen er triest uit, in de vorm van minimotortjes aan rode draadjes. In de boom, op vier meter hoogte, hangt nog een vleugel.
Volgende week gaat het door het Korps Landelijke Politiediensten gesteunde RoboSwift-team naar een internationale wedstrijd voor microvliegtuigen in India.