Nieuws - 18 februari 2015

Robot scant kwaliteit fruit

tekst:
Rob Ramaker

Wageningse onderzoekers hebben een robot gebouwd die de fruit- en groentekwaliteit geautomatiseerd meet. Het apparaat werd onlangs onthuld op een grote beurs in Berlijn.

Foto's: Aart-Jan van de Glind

In de hal van gebouw Axis was deze week wel een bijzondere machine te bewonderen. Een grote kooi met hierin een draaiende robotarm die een appel met licht beschijnt. Deze uitvinding kan de kwaliteit van groente en fruit meten. De arm gaat na of de appels knapperig zijn en of de kleur nog goed is. De robot moet dit in de toekomst gaan doen bij partijen fruit die van het land naar de supermarkt reizen.

DSC_5055.jpg

Rick van de Zedde, business ontwikkelaar Computer vision bij DLO, verwacht dat er grote behoefte bestaat aan deze innovatie. ‘Momenteel zijn er bijvoorbeeld veel kwaliteitsproblemen bij avocado’s en mango’s’,  zegt hij. ‘Wanneer je die ready-to-eat koopt in de supermarkt blijken ze te hard of juist heel papperig, dus helemaal niet ready-to-eat.’

Het apparaat bepaalt de kwaliteit aan de hand van allerlei kenmerken, zoals kleur en stevigheid.  Deze worden gemeten met een infraroodscanner in de ‘hand’ van de robotarm. Voordat de robot weet waar hij moet scannen wordt eerst een driedimensionaal plaatje gemaakt van bijvoorbeeld de appel. Het vertalen van alle gescande informatie naar een duidelijk kwaliteitsoordeel is nog wel een uitdaging, zegt Van de Zedde. Komende tijd wordt hier nog verder aan gewerkt.

Groot voordeel van de machine is dat deze – in tegenstelling tot een kwaliteitsexpert – nooit moe of afgeleid is. Kwaliteit wordt dus altijd op dezelfde manier gemeten. Bovendien zijn machines goedkoper dan de hoogopgeleide experts zodat meer en vaker kan worden gemeten. Van de Zedde hoopt zo beter te begrijpen hoe de kwaliteit verandert terwijl groente en fruit rijpen of liggen opgeslagen. Ook veredelaars kunnen bij het selecteren van hun gewassen de kwaliteit veel scherper volgen.

In het onderstaande filmpje zie je de robot in actie:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan