Wetenschap
Nieuws

Robot raapt zelfstandig eieren op

Een nieuwe robot die losliggende eieren in kippenstallen opraapt zodat boeren daar geen tijd meer mee kwijt zijn. Gisteren demonstreerde de leerstoelgroep Farm technology hoe dit in zijn werk gaat.
Rob Ramaker

Momenteel kost het pluimveehouders elke dag een tot twee uur om eieren te rapen, zegt Bastiaan Vroegindeweij, promovendus bij Farm technology. ‘Dat is zwaar en ongezond werk.’ Die losliggende eieren zijn sinds 1999 een probleem. Toen ging de traditionele – dieronvriendelijke – legkooi in de ban en kregen in veel stallen kippen de mogelijkheid vrij rond te lopen. ‘Dan belandt 99,5 procent van de eieren in een nest’, zegt Vroegindeweij, ‘maar met dat halve procent ben je veel tijd kwijt.’

De promovendus wil pluimveehouders dit werk uit handen nemen. Hij gebruikt hiervoor dezelfde technologie als zelfrijdende auto’s. De robot bepaalt zijn locatie aan de hand van eigen bewegingen en het scannen van de omgeving met een laser. Ondertussen ‘zoekt’ de robotsoftware op de camerabeelden naar eieren. De testrobot kan al eieren oprapen, zegt Vroegindeweij, maar dit moet nog verder worden verbeterd. Bij fel licht ziet hij bijvoorbeeld eieren over het hoofd en ook bleef niet elk ei heel.

Kippen wennen er ontzettend snel aan.

Bastiaan Vroegindeweij, promovendus bij Farm technology

Het rapen van eieren is overigens slechts het begin. Pluimveehouders hebben met hun robot constant ‘ogen en oren’ tussen de kippen rondrijden om te letten op zieke dieren. Ook kan de luchtvochtigheid en temperatuur heel lokaal worden bijgehouden. ‘Ik kan zo dertig, veertig toepassingen bedenken’, zegt Vroegindeweij. Maar hij verwacht dat de raapfunctie genoeg motivatie zal zijn voor boeren. Een simpel rekensommetje: een robot die per stal dagelijks een uur werk vervangt, bespaart een bedrijf tienduizenden euro’s.

De robots lijken zelf overigens geen gevaar voor het dierenwelzijn. ‘Kippen wennen er ontzettend snel aan’, zegt Vroegindeweij. Bovendien hoeft de boer veel minder vaak zelf de stal in. Juist de soms onvoorspelbare bewegingen van mensen zouden meer stress veroorzaken. De promovendus verwacht over 1,5 jaar een prototype te hebben, dat daarna wordt omgezet in een echt product.

De proefrobot in actie

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.