Nieuws - 12 maart 2018

Robot boent de vloer in Forum

tekst:
Roelof Kleis

In Forum kon je vanmiddag zomaar de nieuwe schoonmaker tegen het lijf lopen. Alhoewel ‘lijf’, het is een robot. Het apparaat neemt letterlijk het vuile werk uit handen.

© Roelof Kleis

Op de begane grond achter de roltrappen trekt Swinglibot, het kleurige apparaat van producent Diversey, langzaam zijn rondjes. Eigenstandig en op het oog zonder hulp schrobt en boent het ding de vloer en laat die weer droog achter. Het schoonmaken 2.0 wordt vanaf de zijkant nauwlettend in de gaten gehouden door vertegenwoordigers van producent Diversey, schoonmaakbedrijf Asito en het Facilitair Bedrijf van WUR.

Geluid
De schoonmaakrobot is met een demonstratie bezig, legt Richard den Braver van Diversey uit. Tal van sensoren houden met behulp van hoogfrequent geluid en laser de omgeving in de gaten. De robot oriënteert zich ermee op de omgeving, berekent zijn route en registreert obstakels die hij tegenkomt. Nadat hij eerst onder leiding van De Braver de ruimte netjes heeft verkend.

Eigenlijk noem ik het liever een cobot en geen robot
Richard den Braver, medewerker Diversey

‘Eigenlijk noem ik het liever een cobot en geen robot’, zegt Den Braver. ‘Swinglibot is de nieuwe medewerker. Maar mensen blijven gewoon nodig.’ De robot is geen vervanger voor menselijk personeel, benadrukt ook Dorien Botterhuis van Asito. ‘Doordat de robot de grote vlakken voor zijn rekening neemt, heeft de schoonmaker meer tijd om aan andere werkzaamheden te besteden. De moeilijke hoeken bijvoorbeeld. Het wordt voor het personeel alleen maar leuker.’

Bongerd
Asito werkt onder meer bij Grolsch al met de schoonmaakrobot. Botterhuis: ‘De resultaten daar zijn positief. Het ziekteverzuim onder de schoonmakers is lager en de boel is er schoner dan voorheen.’ De machine kan bovendien met veel minder water toe, omdat het vuile water wordt gefilterd en hergebruikt. Bij WUR staat sporthal De Bongerd bovenaan de lijst met geschikte gebouwen. Als het Facilitair Bedrijf akkoord gaat tenminste.