Nieuws - 15 februari 2001

Rikilt op dioxinejacht in paling

Rikilt op dioxinejacht in paling

Het instituut voor voedselveiligheid Rikilt onderzoekt samen met het RIVM een groot aantal palingmonsters op dioxines. De monsters zijn afkomstig van het visserij-instituut Rivo, die ze eind vorig jaar heeft verzameld. Dat gebeurde in opdracht van de Keuringsdienst van Waren. In april moet Rikilt klaar zijn met de analyses en gaan de resultaten naar de vaste kamercommissie voor landbouw.

Minister Brinkhorst heeft nu al aangekondigd dat dit onderzoek een vervolg gaat krijgen. Rivo gaat de monsters verzamelen in de grote rivieren en het IJsselmeer zodra de paling uit zijn winterslaap komt. De onderzoeken moeten uitwijzen uit welke delen van Nederland gevaarlijke paling komt. De minister wil dat op de verpakking van Nederlandse paling binnenkort staat waar het dier is gevangen.

Aanleiding voor zowel de onderzoeken als de regelgeving zijn eerdere verontrustende onderzoeksresultaten van Rivo en Rikilt. Daaruit bleek dat iemand van honderd kilo al na tien gram paling aan zijn dagelijkse hoeveelheid dioxines kan zitten. Daarbij komt nog dat wetenschappers de richtlijnen voor de hoeveelheid dioxines niet streng genoeg vinden.

Is paling dan te gevaarlijk om nog te eten? Volgens ir. Jacob van Klaveren van Rikilt valt dat wel mee. "Als je dioxinenormen voor een voedingsmiddel stelt, moet je niet alleen kijken naar de hoeveelheid die je van een bepaald voedingsmiddel eet, maar ook naar het aantal keren dat je dat voedingsmiddel gebruikt. En de meeste mensen eten niet zo vaak paling."

Er is nog steeds geen Europese norm voor dioxines in paling. Momenteel hanteert Nederland nationale normen voor de hoeveelheid dioxines die levensmiddelen mogen bevatten. Zodra Brussel met regelgeving komt, zal Nederland zich daaraan aanpassen. | W.K.