Wetenschap - 1 januari 1970

Rikilt onderzoekt de waarheid van Louis Bolk

Rikilt onderzoekt de waarheid van Louis Bolk

Rikilt onderzoekt de waarheid van Louis Bolk


Zijn biologisch-dynamische producten gezonder dan gangbare producten?
Onderzoekers uit de biologische landbouw hebben dat wel eens aangetoond,
maar daarbij gebruikten ze nogal eens methoden waarvan bij gangbare
wetenschappers de haren recht overeind gaan staan. ,,We zijn nu aan een
project begonnen wat dat moet veranderen'', zegt dr Robert van Gorcom van
onderzoeksinstituut Rikilt.
Sinds februari werkt Rikilt samen met het van origine antroposofische Louis
Bolk Instituut, dat in Driebergen onderzoek doet voor de biologische
landbouw. ,,Het Louis Bolk Instituut wil zijn eigen aanpak koppelen aan die
van de gangbare wetenschap'', zegt business unit manager Van Gorcom. ,,Dat
zou onze inbreng zijn.''
Het Louis Bolk Instituut heeft Rikilt benaderd voor een onderzoek naar het
effect van sappen uit biologische groenten en fruit op het DNA. Volgens een
Japans onderzoek zouden die sappen beschadigd DNA kunnen repareren, en het
Louis Bolk Instituut wilde dat onderzoek graag herhalen. ,,Wij vonden de
proefopzet te beperkt'', zegt Van Gorcom. ,,We zouden het graag beter
willen doen, maar voor het geld dat Louis Bolk had, konden wij die proeven
niet doen. TNO kon dat wel, want daar loopt dat soort onderzoek
routinematig. Daarom is het onderzoek uitgevoerd op TNO en niet bij ons.''
De resultaten van de studie zijn nog niet gepubliceerd.
Zowel TNO als Rikilt werken samen met het Louis Bolk Instituut in het door
hun gecoördineerde International Research Association for Organic Food
Quality and Health. ,,Grote projecten zitten er niet aan te komen'', schat
Van Gorcom. ,,Er zit in Nederland niet zoveel geld in de biologische
sector.'' | W.K.

Re:ageer