Nieuws - 22 november 2001

Rikilt en RIVM vormen wetenschappelijke poot Voedselautoriteit

Rikilt en RIVM vormen wetenschappelijke poot Voedselautoriteit

Het Rikilt en het RIVM hebben de eerste stap gezet om samen de wetenschappelijke poot van de Nederlandse Voedselautoriteit (NVA) te vormen. Beide organisaties sloten een overeenkomst om per 1 januari 2001 minder te concurreren en meer samen te werken.

Het verdrag is een stapje in de totstandkoming van de Nederlandse Voedselautoriteit en was in beleidsdocumenten al aangekondigd. De overeenkomst houdt onder meer in dat het Rikilt en het RIVM zich specialiseren in tests die ze doen bij conflicten of om te bepalen of de metingen van onderzoekers wel kloppen. Zo wordt het RIVM de Nederlandse en Europese testautoriteit op het gebied van de verboden hormonen voor vee, en het Rikilt die voor antibiotica. Daarnaast onderzoekt het RIVM de pcb-achtige stoffen in het milieu en het Rikilt de pcb's in voeding. "Je moet als instituut niet de pretentie hebben dat je heel Nederland kunt afdekken", licht Rikilt-directeur dr Kees de Gooijer toe. "Het Rikilt heeft die pretentie niet. Het RIVM ook niet."

Beide instituten hebben ook afgesproken dat ze elkaar te hulp schieten tijdens calamiteiten en crises, als ??n van de partners te weinig faciliteiten heeft. "In de praktijk deden we dat al", zegt De Gooijer, "maar nu staat het op papier." Verder gaan de instituten elkaar betrekken in het uitzetten van hun strategie?n voor de toekomst. Zo willen ze voorkomen dat dezelfde dingen twee keer gebeuren.

Tenslotte gaan het Rikilt en het RIVM samen seminars en symposia organiseren, onderzoeksprojecten opzetten en onderzoekers opleiden. Ook komen er gezamenlijke publicaties en rapporten. Die komen nog niet op naam van de voedselautoriteit, maar verschijnen met de logo's van het Rikilt en het RIVM.

Is met dit verdrag de eerste stap gezet in een proces waarbij het Rikilt Wageningen UR gaat verlaten? De Gooijer antwoordt ontkennend. "Het is eerder andersom. Door deze overeenkomst kunnen we in Wageningen blijven." | W.K.