Nieuws - 7 oktober 2016

Rikilt-directeur vicevoorzitter van EFSA-board

tekst:
Rob Ramaker

Robert van Gorcom, directeur van het Rikilt, wordt vicevoorzitter van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Hij krijgt deze functie voor tenminste twee jaar.

In juni 2014 werd Van Gorcom al regulier lid van de vijftienkoppige management board van de European Food Safety Authority (EFSA). Dit management board komt vier keer per jaar bij elkaar. Naast gewone leden zitten hierin vertegenwoordigers namens bedrijfsleven en consumentenorganisaties. De toezichthouder praat over de EFSA-strategie en het management maar heeft geen invloed op wetenschappelijke oordelen.

Politieke druk
Bij zijn aantreden gaf Van Gorcom aan wetenschappers tijdens hun werk voor EFSA te willen beschermen voor politieke druk. De autoriteit velt oordelen over gevoelige kwesties, zoals genetische gemodificeerde organismen en bestrijdingsmiddelen, en kreeg in het verleden felle kritiek. Komend jaar wordt het EFSA-beleid rond onafhankelijkheid onder regie van de board bijgewerkt. Dit illustreert volgens Van Gorcom dat hij echt invloed kan uitoefenen.

Van Gorcom vindt het belangrijk dat EFSA wetenschappers raadpleegt die onafhankelijk zijn zonder dat die wetenschappers in een glazen kooi zitten. ‘Het is daarom belangrijk dat we een goede balans vinden tussen de noodzaak als wetenschapper contact te hebben met allerlei mensen en onafhankelijkheid.’