Nieuws - 21 september 2006

Rijst verbouwen in Hoogvliet

Hoogvliet, zaterdagmiddag: rijstplantjes onder de douche, zwarte bonenplanten onder de hoogtezon, aloë vera’s met föhns, kinderen met energieopwekkende jassen. 'Wat stelt dit voor?', vraagt een oudere man terecht. Antwoord: dit is de klimaatmachine.
De klimaatmachine is een project van drs. Wim Timmermans van Alterra en kunstenaar Ton Matton. 'Klimaat is interessant', provoceert Timmermans. 'Het is meer dan het bekende doemverhaal.'
Dat door klimaatverandering toeval en onzekerheid een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het dagelijkse leven, is voor Timmermans juist een reden om nieuwe vragen te stellen en naar nieuwe mogelijkheden te zoeken. Zo berekende student Stedelijk milieubeheer Georgios Tragopoulos dat Hoogvliet met alternatieve energiebronnen als windenergie, warmteopslag, zonne-energie en biobrandstof meer aan energie kan produceren dan deze Rotterdamse deelgemeente nu verbruikt.
Matton ziet vooral mogelijkheden om de informele economie in Hoogvliet nieuw leven in te blazen. Laat mensen bijvoorbeeld de medicinale vetplant aloë vera verbouwen in de nu nogal saaie, grasgroene bermen. Daar zijn onder andere dure huidsmeerseltjes mee te maken. Dan moet de plantsoenendienst daar wel op ingesteld zijn, want enkele door Matton in de berm geplante bonenplanten waren vrijdag meedogenloos door een maaimachine weggemaaid.
De klimaatmachine is een voorproefje van de plannen die Timmermans en Matton hebben voor volgend jaar. Tijdens de Rotterdamse Architectuur Biennale willen ze overal in Rotterdam akkertjes aanlegen met rijst en rogge. 'Om de discussie los te trekken over de relatie tussen energie, publiek en macht, en wat dat kan betekenen voor het groen in de stad', aldus Timmermans.