Nieuws - 7 juli 2011

Rijklaar voor Zambia

Velen dromen ervan, maar Tim Super en Rob van de Ven gaan het echt meemaken: met een oude Landcruiser in bijna drie maanden van Nederland naar Afrika rijden. Naar Zambia om precies te zijn.

27-Afrika-reis-GA-75673.jpg
De studenten wonen allebei in het Klokhuis, en samen met vriend - en installatiemonteur- Stefan gaan ze het avontuur aan. Afgelopen zaterdag gingen ze, na een voorbereiding van anderhalf jaar, op weg. Projectnaam: Overlanding.
De drie hebben flink aan de jeep geklust, de daktent hebben ze er zelf op gemaakt, net als het ladesysteem in de kofferbak en de drager van het reservewiel. Allemaal gerecycled uit een oude vouwwagen. De bull bar hebben ze gratis via marktplaats weten te regelen, en een pen die met uv-licht water kan ontsmetten kregen ze gesponsord.
De kosten van de reis zijn begroot op 5000 euro de man, inclusief tickets. Ze vliegen namelijk van Zambia weer naar huis, en ze zijn nog op zoek naar iemand die dezelfde reis de andere kant op wil maken.
Plastic fluitjes
Het meest spannend worden de grensovergangen. 'Drie blanke jongens in een auto, dat is een soort rijdende portemonnee', denkt Tim. Ze hebben dan ook plastic fluitjes, knijpkatten en pennen meegenomen om douaniers gunstig te stemmen. De Overlanders hebben hun route aan moeten passen vanwege protesten in Syrië. Toen ze zaterdag vertrokken wisten ze nog steeds niet hoe de route precies zou lopen. Spannend. Maar ook naar Sudan kijken ze vol verwachting uit.
Ideeën opdoen
De reis is niet alleen een avontuurlijke jongensdroom. Rob studeert Bos- en natuurbeheer wil verschillende vormen van landgebruik met eigen ogen zien. Zijn specialisatie Aquacultuur en visserij leidt het drietal langs de Nijl en naar ecologisch interessante gebieden als Lake Victoria en Lake Malawi. Tim heeft nog contacten in Afrika van zijn studie Tropische landbouw bij VHL. Nu doet hij een master Food quality management en wil hij zich verdiepen in lokale initiatieven. Een onderliggend doel van de reis is dan ook om ideeën op te doen voor toekomstige ondernemingen, onderzoeksprojecten of bedrijfjes.
De jongens houden een blog bij: www.studentsoverlanding.nl