Nieuws - 1 januari 1970

Rijker met reiki

Rijker met reiki

Rijker met reiki

Ons kosmisch energiekanaal zit dichtgeslibd en moet worden schoongemaakt, stelt reiki-master Agnes Dekkers in haar huiskamer in Wageningen-Noordwest. Reiki is de kosmische energie die overal aanwezig is, alles doet groeien en alles beweegt. Dekkers houdt een informatieavond over de reiki-cursus die ze geeft. Omringd door een kleine twintig bezoekers vertelt ze hoe de schoonmaak van het energiekanaal in zijn werk gaat. Tijdens een inwijding ga je op een stoel zitten. Ik teken bepaalde symbolen in de lucht voor en achter je en spreek daar in mezelf wat mantra's bij uit. Die tekens en mantra's samen zijn zo sterk dat ze je kosmisch energiekanaal reinigen.


Wie een schoon energiekanaal heeft, kan volgens Dekkers kosmische energie doorgeven aan zichzelf en anderen. Om dat te demonstreren, vraagt ze een toehoorder bij haar te komen. Margot Gosselink gaat voor haar op de grond zitten en leunt tegen Dekkers' knieƫn. Dekkers legt haar handen op Gosselinks hoofd en vertelt verder. Reiki heft blokkades op, maar niet tot in de diepste oorzaak. Het verlicht pijn en stimuleert het zelf-genezend vermogen. Maar je kunt reiki niet sturen. Reiki bepaalt zelf waar het naar toe gaat. Waar je aan toe bent, dat gebeurt: je komt misschien met hoofdpijn, maar het kan best dat reiki naar je darmen gaat.

Ze verplaatst haar handen naar de schouders van Gosselink, die de behandeling gedwee ondergaat. Mijn cursus duurt twee dagen. Iedereen die meedoet krijgt vier keer een inwijding van vijf minuten. Verder doe ik voor hoe ik mensen behandel en oefenen de deelnemers verschillende manieren van handopleggen op elkaar.

Iemand informeert voorzichtig naar de kosten. Dekkers aarzelt even, maar steekt dan van wal. Sommige reiki-masters zijn hele hoge bedragen gaan vragen voor een inwijding. Daar gaven ze dan een heel filosofisch verhaal bij, dat ik niet meer precies kan navertellen. Voor reiki-1 vroegen ze 350 gulden, voor reiki-2 1250 gulden en voor reiki-3 twintigduizend gulden. Ik vind dat reiki toegankelijk moet zijn voor iedereen en daarom vraag ik voor reiki-1 en voor reiki-2 250 gulden per persoon. Met dat bedrag ben ik in balans met mezelf.

Een toehoorder reageert: Ik ben aura-reader en ik kan me wel voorstellen waarom ze hoge bedragen vragen. Er moet een zekere bereidwilligheid zijn, mensen moeten een offer brengen. Ik heb zelf helemaal geen problemen om veel geld te vragen. Dit is voor Dekkers een moeilijk punt. Nou ja... je krijgt dan toch zoiets van: alles wat extra komt moet je extra betalen... In gedachten verzonken haalt ze haar handen van de schouders van Gosselink, die teleurgesteld omhoog kijkt. Met een hulpeloos gebaar vervolgt Dekkers: Daar zit toch een hele vervelende bijsmaak aan. De aura-reader kijkt Dekkers met een bedenkelijk gezicht aan. Ik voel bij jouw een blokkade voor geld. Wat mij betreft mag dat doorstromen.

Na een korte stilte willen de toehoorders graag van Gosselink weten wat ze tijdens haar behandeling voelde. Het voelt op zich wel lekker warm, en het tintelt een beetje. Maar ik zou eigenlijk het verschil moeten voelen met de handen van iemand anders. Even later zitten aura-reader en reiki-master naast elkaar met ieder een hand op een schouder van Gosselink. Ze is weliswaar niet geblinddoekt, maar ze denkt toch dat ze zo het verschil kan voelen. Na de dubbele behandeling, die zo'n vijf minuten duurt, concludeert ze: Reiki voelt anders aan, een ander soort warmte. Het dringt dieper door.

Vanuit de kring reageert Annet van der Krogt: Ik heb zelf ooit een reiki-cursus in Leiden gevolgd. Het is heel bijzonder. En 250 gulden is nog wel te doen. Ga je een weekeindje zeilen, dan heb je ook een speciaal weekeinde, maar dat is ook duur. Toch zou ik er geen 1250 gulden voor over hebben. Zo bijzonder is het ook weer niet.

Terwijl Dekkers nog iemand een gratis reiki-behandeling geeft, vertelt ze wat reiki haar heeft gebracht. Deze week moest ik mijn familie opzoeken en dan geef ik reiki op de situatie. Dan merk ik dat ik mijn eigen heler ben. Het brengt letterlijk balans, een andere dimensie in mijn leven. Met een hoog lachje: Het lijkt wel een verkooppraatje. E.R