Nieuws - 1 juni 2016

Restaurantgast eet meer groente, nu scholieren nog

tekst:
Rob Ramaker

Wageningse onderzoekers hebben restaurantgasten bij Van der Valk meer groente en minder vlees eten laten eten door stilzwijgend portiegroottes te veranderen. Hun volgende uitdaging: middelbare scholieren meer groente laten eten

Foto: Martin Cathrae

Anke Janssen van Food & Biobased Research verdeelde restaurantgasten in twee groepen. Zij aten de normale versies van gerechten of varianten waarbij vlees was vervangen ten faveure van groente. En met opvallende resultaat, zegt Janssen vandaag in de Volkskrant. Per saldo aten ze 12 procent minder vlees en 30 procent meer groente. En dat zonder dat de waardering van gasten eronder leidt.

Ook bij andere groepen zoekt Janssen naar strategieën om mensen meer groente te laten eten. Zoals bij scholieren.

Hoewel alle leeftijdsgroepen in Nederland te weinig groente eten, vallen tieners op in negatieve zin. Volgens de voedselconsumptiepeiling van het RIVM eten jongeren tussen de 19 en 30 jaar dagelijks gemiddeld maar 107 gram (mannen) en 95 gram (vrouwen) groente. En dat terwijl de nieuwste schijf van vijf afgelopen maart de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente juist opvoerde van 200 naar 250 gram per dag.

Ook bij andere groepen zoekt Janssen naar strategieën om mensen meer groente te laten eten. Zoals bij scholieren.

Bovendien zijn tieners een lastige groep hier iets aan te doen, zegt Anke Janssen, onderzoeker bij Food & Biobased Research. ‘Ze hebben vaak gewoon honger en willen hun maag vullen. Ondertussen zijn ze niet bezig met gezondheid want dat komt later wel en hebben ze een kleine portemonnee.’ Janssen onderzoekt of veranderingen in het assortiment van schoolkantines kunnen helpen. De resultaten van dit onderzoek worden momenteel verwerkt en daar wil ze nog niet te veel op vooruit lopen.

Bij andere groepen vond Janssen meer aanknopingspunten. Zo kun je werkende mensen gemiddeld zo’n 74 gram groente – een derde van de dagelijkse hoeveelheid – laten eten door snackgroente neer te zetten tijdens vergaderingen. Dit onderzoek hoort binnen een publiek-private samenwerking (PPS) in de topsector Tuinbouw en uitgangsmaterialen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan