Nieuws - 22 februari 2018

Restaurant van de Toekomst bestaat alleen nog op papier

tekst:
Albert Sikkema

Het 10-jarig bestaan van het Restaurant van de Toekomst verliep vorig jaar in stilte. Geen wonder, want dit bedrijfsrestaurant annex onderzoeksfaciliteit voor real life voedingsonderzoek is niet helemaal geworden wat de bedoeling was. Het onderzoek dat er oorspronkelijk werd gedaan, is verhuisd. Nu ligt de vraag voor: moet de naam worden aangepast?

Het Restaurant van de Toekomst opende in 2007 de deuren in Impuls. © Sven Menschel

In 2007 startte WUR met het Restaurant van de Toekomst in Impuls. Op het eerste gezicht was het een gewone universiteitskantine, maar achter de schermen ging een geavanceerde onderzoeksfaciliteit schuil waar het eetgedrag van mensen werd onderzocht met camera’s en meetapparatuur in een real life setting. Ook voerden groepjes proefpersonen smaaktests uit op de eerste verdieping van het restaurant. Talloze buitenlandse delegaties werden rondgeleid in dit moderne onderzoekrestaurant.

Inmiddels bestaat het Restaurant van de Toekomst als onderzoekslocatie alleen nog op papier. Er hangen nog camera’s, maar er is al twee jaar geen onderzoek meer gedaan in het restaurant en de ruimten boven de kantine. De onderzoekruimten zijn verlaten door de Agrotechnology and Food Sciences Group (AFSG), de eigenaar van stichting Restaurant van de Toekomst. Ze heeft de ruimten teruggegeven aan het Facilitair Bedrijf, meldt Tamara van Rozen, interim-directeur Bedrijfsvoering van AFSG. De kenniseenheid heeft het consumentenonderzoek verplaatst naar Helix en heeft daar een nieuwe experience room geopend. Het Facilitair Bedrijf zoekt een nieuwe huurder voor de onderzoeksruimten op de oude locatie in Impuls. Alleen het bedrijfsrestaurant, gerund door Sodexho, functioneert nog als vanouds.

De afgelopen jaren namen de onderzoeksopdrachten in en boven het restaurant af, waardoor het een verliesgevende activiteit werd van het AFSG-onderdeel Wageningen Food & Biobased Research. Die is daarom gestopt met het Restaurant van de Toekomst als onderzoeksfaciliteit. Toch heet het restaurant nog wel zo. Maar duidelijk is ook dat de vlag de lading niet meer dekt. Daarom denken meerdere mensen nu na over een nieuwe naam voor het Restaurant van de Toekomst. Vermoedelijk neemt de raad van bestuur daar dit jaar een besluit over.