Nieuws - 4 november 2011

Resource wint Gouden Luis

Resource is uitgeroepen tot het beste journalistieke medium in het hoger onderwijs. Het magazine van Wageningen UR is daarmee winnaar van De Gouden Luis in de Pels 2011.

luis.jpg
Hoofdredacteur Gaby van Caulil kreeg de prijs, een cheque van 500 euro en een goudkleurige 'cup met de grote oren', donderdagavond in Amsterdam uitgereikt. Het was de derde keer dat de prijs werd toegekend.  'Iedereen die Resource vasthoudt, proeft dat de makers van hun vak houden',  prees juryvoorzitter Dolf Rogmans (hoofdredacteur van het journalistenvakblad Villamedia) de redactie van het blad.
Schouderklop
'Resource ademt', volgens Rogmans 'alle elementen waar Wageningen UR bekend om staat. De liefde voor de wetenschap en de rol van die wetenschap in de wereld, zijn geintegreerd in het tijdschrift. Resource heeft een duidelijke bladformule die consequent wordt doorgevoerd.' Hoofredacteur Van Caulil noemt de prijs een 'mooie schouderklop' en een steun in de rug. Volgens Van Caulil is het bij vlagen best moeilijk om onafhankelijk te opereren als onderdeel van de dienst communicatie van Wageningen UR.
Goede verslaggeving
Resource is opvolger van Univers (Tilburg) dat de prijs twee jaar geleden kreeg. De Gouden Luis werd in 2008 in het leven geroepen door het bestuur van de UvA-HvA om het belang van goede, zelfstandige journalistieke verslaggeving op hogescholen en universiteiten te benadrukken. Het eigen Folia kreeg die eerste Luis vanwege haar 60-jarig bestaan. Behalve Resource werden dit jaar ook Folia (Uva-Hva), EM (Erasmus Universiteit Rotterdam) en DUB (Universiteit Utrecht) voor de Gouden Luis genomineerd.
Typical Dutch
Naast de hoofdprijs werd ook een prijs uitgereikt voor de beste productie. In die categorie streek Rotterdam met de eer met 'Het best gejatte nummer ooit'. Dit zomernummer van EM werd gevuld met succesvolle rubrieken uit landelijke kranten en tijdschriften.  Resource verdiende een nominatie met de serie Typical Dutch.  De prijs voor de beste vormgeving werd dit jaar niet uitgereikt. De jury kwam niet tot een eensluidend oordeel.
De nominaties voor de diverse prijzen vinden plaats door een studentenjury. Vervolgens bepaalt een vakjury de winnaars. De vakjury bestond naast voorzitter  Rogmans uit Sebastiaan Hamelers (voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg) en Pieter Gerrit Kroeger (ScienceGuide).