Nieuws - 1 september 2011

Resource voortaan ook in het Engels

tekst:
Redactie

Resource wordt tweetalig. Het magazine voor medewerkers en studenten van van Wageningen UR krijgt naast de Nederlandstalige editie voortaan ook een Engelstalige uitvoering. Redactie en uitgever reageren daarmee op de toenemende internationalisering van Wageningen UR.

cover.jpg
Van de Nederlandse universiteits- en hogeschoolbladen is Resource de eerste met een volledig tweetalig magazine. Wageningen UR (University & Research centre)  loopt voorop als het gaat om internationalisering. Tenminste een kwart van de studenten en medewerkers komen uit het buitenland. Ze zijn afkomstig uit ongeveer 105 verschillende landen.
De Engelstalige Resource, Resource [ENG], bevat een integrale vertaling van de Nederlandstalige artikelen. 'Uit lezersonderzoek blijkt dat de internationale studenten en medewerkers niet willen dat wij voor hen een keuze maken uit het aanbod', aldus hoofdredacteur Gaby van Caulil. 'Ze willen alles weten, want ze zijn volwaardig lid van de gemeenschap van Wageningen UR. Dit bevordert de betrokkenheid en het geeft ook de mogelijkheid om ze inzicht te geven in Nederlandse gewoonten en gebruiken.  '
Net als de Nederlandse editie is de Engelstalige bedoeld voor alle medewerkers en studenten van Wageningen UR. Het magazine vindt haar weg naar de lezer vooral via 'bakken' in de openbare ruimtes. De Engelstalige versie krijgt een eigen herkenbaar verspreidingsrek.
Het initiatief van Resource is opmerkelijk omdat veel hoger-onderwijsmedia hun investeringen voornamelijk beperken tot de website. In veel gevallen gaat dat ten koste van het blad. Zo heeft de universiteit van Utrecht alleen nog een site. 'Voor ons geldt dat we blijven inzetten op beide media', aldus Van Caulil. 'Onze website, die al tweetalig was, richt zich vooral op nieuws en discussie. Maar lezersonderzoek maakt duidelijk dat het magazine nog altijd hoog gewaardeerd wordt. Met achtergrondverhalen en interviews draagt een magazine bij aan het campusgevoel. Ook voor de internationale gemeenschap.'
Engelse versie
Nederlandse versie