Nieuws - 31 januari 2008

Reservaten

De Onderwijsraad is een achtenswaardige instelling. Hun gevraagde en ongevraagde adviezen aan de minister zijn veelal zinnig en niet van realiteitszin ontbloot. Toch wekken sommige voorstellen van deze raad de lachlust op. Neem nou het voorstel dat studenten leren en wonen moeten combineren. Op het eerste gezicht lijkt daar niks mis mee, ofschoon vele spoorstudenten met succes in de trein de leerstof doornemen.
Gekker wordt het als de voorzitter van de Onderwijsraad pleit voor internaten. De voorzitter wil het bed van de studenten in de buurt van de collegebanken plaatsen. Het doel is om door de vestiging van het internaat het studierendement te vergroten. Het gaat dus niet om een traditionele campus met collegezalen, docentenkamers en studentenflats in de buurt, maar om universitaire gebouwen met studentenkamers en collegezalen.
In het Verenigd Koninkrijk, het land van de kostscholen en internaten, is dat heel gewoon. Iedere congresganger die daar ooit in een dergelijk internaat is ondergebracht, weet hoe triest deze studentenbehuizing in Engeland is. In de slaapafdelingen zijn de dames- en herenafdelingen gescheiden. Naast de collegezalen op de begane grond bevindt zich een kantine waar grauwe erwten en smerige vis te koop zijn. In de collegezalen stinkt het altijd naar dit fameuze Engelse voedsel. En meestal zijn er in de avond en nacht ge├╝niformeerde bewakers aanwezig, die streng toezicht houden op het doen en laten van de studenten. Deze studentenreservaten vindt Plasterk een heel interessante gedachte. Laat hij het daar alstublieft maar bij laten.