Science - May 9, 2019

'Researchers are failing to share their results with the general public'

Text:
Tessa Louwerens

Bananas heal cancer and vaccines cause autism. Such so-called scientific findings are prominent on the internet. Fernando Garcia calls on scientists to take up the cudgels in the battle against misinformation.

In this feature a PhD student explains the most intriguing or provocative proposition from his or her thesis. This time it is the turn of Fernando Alexander García -Bastidas who graduated with a PhD on 19 March for his research on Panama disease in bananas.

Proposition: Without #communication, science is useless

‘Meestal delen wetenschappers hun resultaten in wetenschappelijke tijdschriften of op vakconferentie. Dit is prima als je met je vakgenoten wilt communiceren. Maar ik denk dat het nog belangrijker is om je resultaten met het algemene publiek te delen. Daarin falen wetenschappers nu.

Vandaag de dag heeft iedereen dankzij het internet de mogelijkheid om met een groot publiek te communiceren. Dat is mooi, maar daarin schuilt ook gevaar. Ik heb wat rare dingen voorbij zien komen, zoals bananenschillen die kanker kunnen genezen. En een paar maanden geleden adviseerde een kruidengeneeskundige een jongen met diabetes om lavendel in plaats van insuline te gebruiken. Die jongen is nu dood.

Artikelen met nepwetenschap zien er vaak professioneel uit, dus het is moeilijk voor mensen om te onderscheiden wat waar is en wat niet. Ik denk dat wetenschappers hier een verantwoordelijkheid hebben. Niet iedereen is er even goed in; het zou ook belachelijk zijn als iedere wetenschapper ineens een communicator wordt. Maar er zijn altijd een paar mensen die het leuk vinden. Ik denk dat binnen iedere onderzoeksgroep ten minste één wetenschapper deze rol op zich moet nemen, in nauwe samenwerking met de communicatieafdeling. Daarnaast lijkt het mij goed als de universiteit een vak wetenschapscommunicatie toevoegt aan elke bachelor- en masteropleiding.’


Re:act