Nieuws - 11 maart 2015

Reputatie Wageningen UR versterkt

tekst:
Albert Sikkema

De reputatie van Wageningen UR in de wereld is het afgelopen jaar verbeterd. Dat blijkt uit de World Reputation Rankings van tijdschrift Times Higher Education (THE).

Wageningen UR is dit jaar met stip terug in de top-100 van de reputatieranglijst, op de gedeelde plaats 61-70. Vorig jaar viel de universiteit nog buiten de top-100, maar de twee jaar daarvoor (in 2012 en 2013) stond ze op een gedeelde 91-100ste plaats.

Informatiespecialist Wouter Gerritsma heeft geen verklaring voor de plotselinge stijging die gebaseerd is op het subjectieve oordeel van onderzoekers. Phil Baty van het Britse onderwijsblad Times Higher Education gaf tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau als mogelijke verklaring: 'Misschien moeten we erkennen dat we dit jaar een iets betere respons uit Europa kregen.'

Het Engelse tijdschrift vraagt elk jaar aan gezaghebbende onderzoekers in de wereld welke tien universiteiten de beste zijn op hun wetenschapsgebied. De THE kreeg bijna tienduizend reacties binnen, waarvan 16 procent uit de Verenigde Staten, 11 procent uit China, 7 procent uit Japan en 5,5 procent uit Engeland en Rusland. Traditiegetrouw voert Harvard University uit de VS de ranglijst aan.

Er staan vijf Nederlandse universiteiten in de top-100. Naast Wageningen zijn dat de Universiteit van Amsterdam en Delft (beide op plek 51-60), Leiden (61-70) en Utrecht (71-80). De reputatieranking werd op 11 maart gepresenteerd, maar de gegevens maakten al deel uit van de algemene THE Ranking 2015 uit vorig jaar oktober. Wageningen staat daarin op plaats 73.