Student - 18 februari 2016

Reptielen op campus wekken fascinatie

tekst:
Koen Guiking

De spitting cobra deed waarvoor hij was meegebracht. Tot drie keer toe spuugde de slang zijn gif in het gezicht van Sterrin Smalbrugge, de student die op woensdagavond 17 februari een reptielencollege gaf in Orion.

Sterrin Smalbrugge met spitting cobra. Foto: Guy Ackermans

Foto's: Guy Ackermans

‘Super cool’, reageerde Smalbrugge toen haar huisdier, Sebastiaan de spugende cobra, haar tot drie keer toe bespuugd had. ‘Kijk, hij heeft mijn beschermingsbril geraakt, dus nou, dat is hartstikke tof’, zei Smalbrugge tegen de ruim 500 bezoekers van haar reptielencollege. Ze wilde aantonen dat gif spugende slangen altijd mikken op de ogen van een ‘vijand’. Dat had ze hierbij dus bewezen. ‘Super tof.’

De student Bos- en natuurbeheer die vorig jaar al eens een stijf uitverkocht slangencollege gaf, wist ook deze keer veel studenten en andere geïnteresseerden – zelfs kleine kinderen – op woensdagavond naar Wageningen Campus te lokken. Dit keer had ze naast slangen ook een kaaiman, gekko, alligatorschildpad en korsthagedis meegenomen. Die deden niet allemaal op commando waar Smalbrugge op gehoopt had, maar desondanks maakten de dieren indruk op de aanwezigen. Korsthagedis Kees werkte niet mee aan een demonstratie gif melken en ratelslang Ria liet duidelijk zien dat ze ballon met warm water heel goed kon waarnemen dankzij haar groeforgaan, maar in plaats van aan te vallen schrok de slang terug voor de ballon. ‘Ik ga haar niet langer sarren. Dat vind ik zielig’, zei Smalbrugge nadat de ratelslang enkele keren wegdook voor de ballon.

Reptielencollege. Rechts: Arie Terlouw

Haar liefde voor reptielen bleek over te springen op het publiek. ‘Ah’ en ‘zo schattig’ klonk het bijvoorbeeld toen de alligatorschildpad een vies gezicht trok toen hem een ananas werd voorgehouden om in te happen. Dit dier verscheen ten tonele om zijn bijtkracht te tonen terwijl Arie Terlouw, docent Experimentele zoölogie, uitlegde welke spieren in de kop van de schildpad de kaken aansturen. Net als bij het vorige college werkte Smalbrugge samen met Terlouw, die op een boeiende manier vertelde over de fysiologie van door Smalbrugge meegebrachte dieren. Zo vertelde hij dat een krokodillenhuid vol zit met zeer gevoelige sensoren om de kleinste rimpeling in het water te kunnen waarnemen en legde hij uit hoe de gekko het voor elkaar krijgt om moeiteloos over een glad, verticaal oppervlak te rennen.

Na afloop van het college mochten bezoekers enkele dieren aanraken en Smalbrugge bevragen. De kinderen mochten eerst. ‘Die zitten hier, dankzij de hele Freek Vonk-hype, al de hele avond op te wachten’, wist Smalbrugge.