Nieuws - 13 februari 2014

Reorganisatie bij Plant kost arbeidsplaatsen

tekst:
Albert Sikkema

De opheffing van het productschap Tuinbouw dwingt de Plant Sciences Group (PSG) tot een ingrijpende reorganisatie waarbij tientallen arbeidsplaatsen verloren gaan. Dat heeft de directie van PSG laten weten.

Plantaardig praktijlkonderzoek in Lisse

Het verdwijnen van het productschap kost de Plant Sciences Group 10 miljoen euro per jaar, aldus directeur Ernst van de Ende. Hij gaat een reorganisatieplan opstellen dat door het bestuur van Wageningen UR en de ondernemingsraad moet worden beoordeeld. ‘We moeten ongeveer 45 formatieplaatsen krimpen. Maar ik weet nog niet hoeveel er straks in het reorganisatieplan staan en of er gedwongen ontslagen vallen.’

Reorganiseren was niet de eerste keuze van Van den Ende. Hij wilde het wegvallen van de onderzoeksopdrachten van het Productschap ‘werkenderweg’ opvangen, door nieuwe opdrachten van bedrijven en de EU binnen te halen. ‘Maar de markt verandert te snel’, zegt hij nu. ‘We krijgen in enkele jaren tijd 10 miljoen euro minder aan opdrachten. Dat kun je niet opvangen in de markt, ook al omdat het economisch tij niet meezit.’ De business units die moeten krimpen, zitten in Bleiswijk, Wageningen, Lisse en Randwijk.

Van den Ende heeft het afgelopen jaar al kosten bespaard. Zo vertrokken enkele tientallen medewerkers door natuurlijk verloop en heeft hij anderhalf miljoen euro bespaard op de huisvestingskosten, door meer onderzoekers in een kamer onder te brengen. In Radix is een hele verdieping leeggemaakt. Bovendien haalde de kenniseenheid veel onderzoeksopdrachten binnen. Door die besparingen en opdrachten haalde de Plant Sciences Group als geheel een positief resultaat in 2013.

Daarnaast is het beheer van het proefbedrijf van PPO Fruit in Randwijk overgedragen aan een particulier adviesbureau. Met die overdracht, waarbij ook het personeel voor tuinonderhoud overgaat naar Fruitconsult, bespaart de Plant Sciences Group geld. Maar dat is niet de enige reden van deze overdracht, zegt Van den Ende. ‘Hiermee versterken we onze positie in de sector.’