Nieuws - 17 december 2012

Rente op studielening nog nooit zo laag

Goed nieuws in tijden van crisis: de rente op je studielening zakt na 1 januari voor het eerst in twintig jaar onder de 1 procent. Studenten betalen het komend jaar slechts 0,6 procent over hun geleende som.

rente.jpg
Dat is allereerst goed nieuws voor de huidige studenten voor wie het rentepercentage elk jaar opnieuw wordt vastgesteld.  In 2012 bedroeg het nog 1,39 procent, meer dan het dubbele. Andere geluksvogels zijn alle studenten die in 2012 zijn afgestudeerd. Voor hen wordt het rentepercentage voor vijf jaar vastgezet op het nieuwe, historisch lage percentage. Ter illustratie: in 1992 was het rentepercentage nog 9,49 procent (!). In 2002 was het nog 3,7 procent. 
Maar de lichting van 2007 heeft misschien wel het meest reden om feest te vieren. Zij betalen sinds hun afstuderen 4,17 procent rente, maar nu, vijf jaar later, gaan ook zij naar 0,6 procent. Met een studieschuld van vijftienduizend euro scheelt ze dat zo'n twintig euro per maand, tot 2018.
De forse daling van het rentepercentage heeft alles te maken met de economische crisis. De rente is namelijk gebaseerd op het rendement van staatsleningen met een looptijd van 3 en 5 jaar. Die is nu historisch laag. Voor mensen met een studieschuld en een ruim inkomen is het nu zelfs gunstiger om geld op een spaarrekening te zetten dan hun schuld (extra) af te lossen.