Student - 22 maart 2007

Relaxed werk in Surfers Paradise

Lars Schothuis, derdejaars Tuin- en landschapsinrichting aan hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, liep stage bij een ontwerpbureau in Surfers Paradise in Australië. Serieus werk, maar wel zo relaxed mogelijk.

552_nieuws.jpg
‘Surfers Paradise is een stad aan de Goldcoast, waar veel toeristen komen. Het bedrijf waar ik stage liep, DBI design, ontwerpt vooral voor luxe resorts en hotels. Ik heb aan verschillende projecten gewerkt, vooral aan het groen rond gebouwen. Ik heb ook een daktuin ontworpen. Maar het grootste deel van de tijd werkte ik aan Paradise Point. Dat was op ongeveer anderhalf uur rijden, voor Australische begrippen best dichtbij.
Het is een groot appartementencomplex waar gepensioneerden een vakantieappartement kunnen kopen. Het was nog helemaal in aanbouw. Andere afdelingen van het bedrijf hadden al een masterplan gemaakt en de bebouwing ontworpen, en onze afdeling moest het groen ontwerpen op het terrein. Het was een aardig groot stuk, een soort schiereiland van ongeveer een kilometer breed en anderhalve kilometer lang.
Ik heb meegeholpen bij alle ontwerpen en heb in mijn eentje het ontwerp voor de ruimte rond de sales office gemaakt. Daar komen mensen die overwegen om een appartement te kopen. Ik heb allerlei plekjes gemaakt waar ze kunnen overleggen met de verkopers, en met elkaar. Het is wel grappig dat je daarbij rekening moet houden met andere dingen dan in Nederland. Je moet bijvoorbeeld altijd voor schaduw zorgen, anders is het in de zomer niet uit te houden. En veel dingen waar je in Nederland juist rekening mee houdt, zoals de ontstaansgeschiedenis van het landschap, spelen daar niet. Korte tijd geleden was het nog wildernis.
Ook de manier van werken is anders. Alles is minder gejaagd. Er wordt wel gewerkt, maar ze doen er wel alles aan om het werk zo aangenaam mogelijk te maken. Zo gingen we tussen de middag altijd uit eten en was er elke vrijdag een office drink. Er was een heel goede sfeer, iedereen kent elkaar en ze gaan ook wel eens samen uit in het weekend. En iedereen surft daar, vaak nog even voor ze naar het werk gaan of in de pauze. Ik heb het ook geleerd en ging een paar keer per week surfen.
Na mijn stage zijn mijn ouders en mijn vriendin naar Australië gekomen. Toen ik ze een keer het bedrijf liet zien, kwam ook net de afdelingsdirecteur binnenlopen met zijn surfplank onder zijn arm. Hij kwam net van het strand. Dat gaf wel mooi aan hoe de mensen daar zijn.’