Nieuws - 24 maart 2011

Relativeren

We besteden nog steeds ieder jaar 450 miljoen euro aan natuurbeheer, liet de VVD weten in een debat over de bezuinigingen op natuur. Dat is een hoop geld.

5-Joop-moog-9423.jpg
Enige tijd geleden is berekend dat de kosten van de aanschaf van de Joint Strike Fighter vermoedelijk een slordige 1,4 miljard euro hoger zullen uitvallen dan de geraamde 6,4 miljard. Dat is een nog grotere hoop geld. Het gaat ook om werkgelegenheid en de investeringen betalen zich dubbel en dwars terug, zijn argumenten die naar voren worden gebracht om de JSF te verdedigen. Volgens mij geldt dat voor beide kostenposten: arbeid in de natuur of het bouwen van geavanceerd wapentuig. En hoe je het ook wendt of keert, bij die straaljagers gaat het om gevechtstoestellen waarmee je nog trefzekerder mensen kunt doden.
Maar, ach. De uitstoot van radioactief cesium betekent nu al dat in een straal van kilometers rondom de kerncentrale van Fukushima de bewoners nooit meer naar hun plek kunnen terugkeren, nooit meer hun vertrouwde land kunnen bewerken om rijst en ander voedsel te verbouwen. In Sendai kunnen slechts veertig doden per dag worden gecremeerd, er is niet meer capaciteit. Duizenden lijken zijn op ijs gelegd, de meeste zullen geen naam krijgen. Mensen nemen in eenzaamheid afscheid van hun geliefden, kinderen, ouders. Geen dienst met familie en vrienden, geen plechtigheid, er is niets, er kan niets.
Boos worden over keuzen in de politiek. Zo zwaar als een veertje, zo licht als een blok beton. Het is maar hoe je het allemaal bekijkt. Laten we nog maar een kerncentrale bouwen.