Nieuws - 1 januari 1970

Reisbureau ‘Weg met studenten’

In rokjes van stro maakten studenten van de studentenraad en de Wageningse Studenten Organisatie (WSO) dinsdag 22 februari reclame voor hun alternatieve reisbureau Weg met studenten. Zij protesteerden daarmee tegen de plannen van staatssecretaris Rutte om leerrechten in te voeren.

Volgens het plan van Rutte mag iedere student maximaal anderhalf jaar langer over zijn studie doen dan ervoor staat. Daarna zijn de leerrechten op en moet de student fors meer collegegeld betalen. Volgens de actievoerders jaagt Rutte daarmee studenten weg uit het Nederlandse hoger onderwijs. Ze kunnen beter naar landen gaan waar geen of heel weinig collegegeld wordt gevraagd.
De bestemmingen die ze aanbevelen zijn overigens niet bepaald tropisch: Belgiƫ, Duitsland en Finland. Op de website www.wegmetstudenten.nl kunnen studenten een ticket winnen naar het laatstgenoemde land.
Het college van bestuur van Wageningen Universiteit ziet ook niets in de plannen van Rutte. Samen met de WSO en de studentenraad hebben ze een brief opgesteld aan de Tweede Kamer waarin ze hun ongenoegen kenbaar maken. / JH

Zie ook het debat.