Nieuws - 14 december 2015

Regeringspartijen: experimenteer met collegegeld per vak

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Laat studenten hun collegegeld per vak betalen, en niet per studiejaar. Dat plan lanceren regeringspartijen VVD en PvdA vandaag in een Kamerdebat over hoger onderwijs.

Beeld: Guy Ackermans

Als het plan van de twee regeringspartijen erdoor komt, wordt het goedkoper om een studie over een langere periode te spreiden. Wie even geen onderwijs volgt, hoeft ook niets te betalen.

Volgend jaar zouden de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam een experiment willen starten waarin studenten deze mogelijkheid krijgen. Ze kunnen dan tijd vrijmaken voor een bijbaan, de medezeggenschapsraad of bestuurswerk bij een vereniging.

Studentenbond LSVb heeft aan het plan meegewerkt. ‘Bij een voetbalclub kan je een seizoenskaart kopen voor alle wedstrijden, maar ook een los kaartje als je maar naar één of een paar wedstrijden wil’, zegt voorzitter Stefan Wirken. ‘In het hoger onderwijs moet dat ook kunnen. Studenten die een bestuursjaar of stage doen, kunnen niet alle vakken volgen.’

Het is lang niet het enige idee dat vandaag het licht ziet. Acht uur lang gaat de Tweede Kamer met minister Bussemaker in debat over haar plannen voor het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Talloze onderwerpen zullen de revue passeren: flexibeler onderwijs, tentamenboetes, nieuwe opleidingen, de rol van het bedrijfsleven, werkloze piloten…

En natuurlijk gaat het ook over de vele miljoenen die vrijkomen nu de basisbeurs is afgeschaft. Wat moet daarmee gebeuren? Daarover denken partijen behoorlijk anders.

Het debat met minister Bussemaker begint vanmiddag om 13:00 uur en zal tot in de avond duren. Bussemaker zal natuurlijk ook haar eigen plannen verdedigen. Als het aan de minister ligt, komen er dankzij het geld van het leenstelsel duizenden extra docenten bij, worden opleidingen flexibeler en gaan werknemers ook op latere leeftijd nog een opleiding volgen.