Nieuws - 11 oktober 2013

Redding tropische kas mislukt

tekst:
Roelof Kleis

Zo had de tropische kas op De Dreijen er uit kunnen zien. Een appartementencomplex met een tropische jungle voor educatie, ontmoeting en kunst. Maar het gaat dus niet door.

Student-ondernemer Sander Onsman praat er nog steeds vol vuur over. Over zijn plan om de voormalige tropische kas van Wageningen UR te redden van de sloop. Een prachtig plan, dat alle steun kreeg van de gemeente, de eigenaar Wageningen UR, de ontwikkelaar, de architect en wie er het afgelopen halve jaar ook maar lucht van kreeg. Maar het komt er dus niet. Te elfder ure trok de geldschieter zich terug. Weg droom.

Vorige week werd uiteindelijk de knoop doorgehakt. Maar eigenlijk wil Sander Onsman er nog steeds niet helemaal aan dat zijn plan om de tropische kas te redden is mislukt. Het leek er ook zo mooi uit te zien. Architect Erik Verhoef (Veluws Ontwerpburo) had een mooi plan getekend. Er was een ontwikkelaar die het wilde realiseren. Wageningen UR en de gemeente stonden positief tegenover het plan en na lang zoeken bleek een particuliere investeerder er geld in te willen steken.

Het is ook gewoon de verkeerde tijd
Sander Onsman

Onsman wil de voormalige kas deels in ere te herstellen en uitbreiden met extra functies. Een podium voor Wagenings onderzoek bijvoorbeeld, Science Educatie, kunst en een dependance van zijn eigen nering in tropische zaden. De bouw van 24 huurwoningen voor pas afgestudeerden zou de financiële kurk van het plan zijn. Een duurzaam plan bovendien. De woningen moesten door warmte-krachtkoppeling helemaal klimaatneutraal worden. Daarvoor lag zelfs een provinciale subsidie te lonken.

tropischekas1.jpg

Volgens Onsman was en is zijn plan financieel gezond. De investeerder kan een rendement van zo’n zeven procent tegemoet zien. Dat is volgens Onsman niet slecht. Toch haaktede geldschieter af. Tegenslagen met andere projecten en de ingewikkeldheid van dit project gaven volgens de student-ondernemr de doorslag. Hij baalt enorm. ‘Het is ook gewoon de verkeerde tijd. Door de crisis is er geen geld. Dat is frustrerend. Het plan is goed, je hoopt dat het lukt en dan lukt het toch net niet.’

Deze zomer nog was de kas volop in beeld tijdens de kunstmanifestatie Beelden op de Berg. De Amsterdamse kunstenares Barbara Visser gebruikte de locatie als decor voor een (kunst)film met bewegende dode planten.  Als er niks verandert zijn het de laatste beelden van de kas. Bewegende dode planten.  Wageningen UR heeft inmiddels bij de gemeente verzocht om een sloopvergunning.