Organisatie - 25 september 2009

Red de wereld, eet courgette

Als we geven om het welzijn van de wereld, moeten we onszelf heel wat ontzeggen. Tenminste, als het aan het Planbureau voor de Leefomgeving ligt.

Volgens de deze maand gepubliceerde Milieubalans haalt Nederland zijn milieudoelen niet en zit er maar een ding op. Het eten van  vlees, vis en zuivel veroorzaakt 12 procent van de uitstoot van broeikasgassen en 30 procent van het verlies aan biodiversiteit. Dus wat bij sommigen het speeksel in de mond doet lopen, en bij anderen de maag doet omkeren (al dan niet uit idealisme) is geen discussiepunt meer. Geen vlees, vis en zuivel, en daarmee basta. Of pasta. Dat leent zich prima voor vegetarische gerechten.  Voor de broodnodige smeuïgheid is een scheutje sojaroom gelukkig wel toegestaan, en voor de moestuinliefhebbers onder ons is er ook goed nieuws; onderstaand recept is een goede manier om van een eventueel courgette-overschot af te komen./Arianne van Leeuwen
Penne met courgette
Bereidingstijd: 40 min
Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 rode ui, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook

  • 1/2 dl witte wijnazijn

  • 1 dl witte wijn

  • 1 eetlepel gembersiroop

  • 2 dl groentenbouillon

  • 2 dl sojaroom

  • 1 el roze peperkorreltjes (uit de de natuurwinkel)

  • zout en peper

  • 1 el madeira

  • 1 groene courgette

  • 1 rode ui

  • 1 bakje cherrytomaatjes

  • olijfolie, boter

  • sap van ½ sinaasappel

  • ¼ bosje basilicum

  • 200 gr penne-pasta


Bereiding
Fruit de ui met de knoflook en blus af met de azijn, witte wijn, gembersiroop en bouillon. Kook het mengsel  tot de helft in en voeg de roze peperkorrels en de room toe. Kook het geheel vervolgens weer tot de helft in. Op smaak brengen met peper en zout. Voeg op het laatst een scheutje madera aan de saus toe. Snijd de courgette in blokjes, roerbak een gesnipperd uitje, de courgetteblokjes en de hele cherrytomaatjes in wat olijfolie in de wok in circa 4 minuten beetgaar. Voeg hieraan het sap van een halve sinaasappel en een klontje boter toe. Roer even om,  haal de groenten uit de pan en zet even apart.
Kook de pasta, voeg die samen met de groenten en de saus en roer alles nog even goed door. Bestrooi rijkelijk met basilicumblaadjes. Afmaken met wat olijfolie.

Re:ageer