Student - 8 oktober 2015

Rector wil begin-van-de-avondcolleges

tekst:
Albert Sikkema
10

Wageningen UR ziet af van grootschalige renovatie van de Dreijen om de studentengroei op te vangen. Rector Arthur Mol wil experimenteren met onderwijs op de campus tussen 5 en 8 uur ’s avonds.

<foto: Guy Ackermans>

De raad van bestuur gaat de Dreijen nog 3 jaar open houden, stelt Mol, maar gaat het complex niet meer uitgebreid renoveren. De universiteit heeft nog behoefte aan practicumruimten in het Transitorium en het Scheikundegebouw. Door de groei van het aantal studenten zijn er te weinig practicumruimten op de campus. Op termijn wil de rector de practica deels digitaliseren en het gebruik van de labs intensiever maken, zodat alle onderwijs op de campus past.

Onderdeel van zijn plan is ook dat het onderwijs afstapt van de ‘9 tot 5-cultuur’. Mol wil de collegetijden oprekken naar 7 uur of 8 uur ’s avonds. ‘Er staan nu mooie gebouwen op de campus twee derde van de dag leeg. Als we de collegetijden verlengen tot 8 uur, winnen we heel veel. Dan kunnen wij de groei opvangen en kunnen de studenten daarna naar de mensa en de vereniging.’ Mol overlegt met de studentenraad over de invulling, om bijvoorbeeld één avond per week college te geven aan masterstudenten.

Ook wil de rector nog eens goed kijken of het lesrooster nog efficiënter kan. ‘Zijn alle onderwijsruimten voortdurend bezet? Dat gaan we meten met het wifi-gebruik. Soms reserveren docenten een ruimte voor een hele periode, terwijl ze het lokaal maar een paar keer nodig hebben. Die hopen we op deze manier op het spoor te komen.’

Door de beperkte opknapbeurt gaat de universiteit niet meer miljoenen investeren in renovatie van de Dreijen. Het open houden van de laboratoria in Transitorium en Scheikunde-gebouw kost een paar ton. Mol: ‘Dat is verantwoord. We zouden wel meer willen investeren in het onderwijs, maar we krijgen geen extra geld uit Den Haag.’ Hij verwacht, op basis van demografische gegevens, dat de groei in Nederlandse bachelorstudenten de komende jaren afvlakt. Daarom is een beperkte investering in tijdelijke onderwijsruimten de beste optie, aldus de rector.

Re:acties 10

 • MScer

  Waarom alleen college aan Masterstudenten ? Dat is discriminerend ! De problematiek zit in de grote zalen en die worden vooral gevuld met Bachelors. Laat die dus maar 's avonds in de collegebanken gaan zitten !

  Reageer
  • Wakker Vlees

   Bachelorstudenten moeten 's avonds gewoon zuipen.

 • Marcel B.

  Ik ben echt een avond/nachtmens... ik heb liever college van 7-9 's avonds dan van 8.30-10.15 'sochtends... Dus prima.

  Maar niet 8.30-10.15 dan de rest van de dag niet en pas ás avonds weer. Als ze daar rekening mee houden, OK.

  Of docenten het willen/kunnen is een andere vraag.. maar op zich is tot 7 uur op veel andere universietieten (VS) vrij gewoon, en ook daar is een sociaal leven. Kwestie van aanpassen.

  Reageer
  • Marcel B

   Ik moet nog naar bed... sorry voor de typos.

 • AIO

  Ik snap dat studenten het niet zien zitten om avondcollege te volgen, maar ik vind dat ook de docenten gehoord moeten worden. Dus naast inspraak van de studentenraad hoop ik dat de OR/WUR-council ook aan tafel mag. Alsof docenten en AIO's er op zitten te wachten om 's avonds college en practica te geven! We hebben het overdag al druk zat met werk, laat ons alstublieft 's avonds nog een illusie van een sociaal leven overhouden...

  Reageer
 • Robin

  De groeiscenario's van de uni zijn helemaal niet zo eenduidig. Wie weet blijft de universiteit gestaag doorgroeien.

  Bij gebrek aan visie van de RvB op structurele maatregelen om verdere groei(problematiek) te lijf te gaan, zou ik hier niet mee in zee gaan als studentenraad. Ook bij een compromis blijft het dweilen met de kraan open.

  Reageer
 • JK

  @SL
  Nee, jouw reactie is lekker inhoudelijk.

  On-topic:
  We weten allemaal hoe het is gegaan met avondtentamens. De SR geeft toe op voorwaarde dat er zo min mogelijk tentamens in de avond zijn, de Universiteit neemt vervolgens de hele hand en er zijn opeens een redelijke hoeveelheid avondtentamens.

  Studentenraad, hou je rug recht en stem niet in. Ik vrees dat de universiteit het voorstel van 7 uur slechts gebruikt om de voet tussen de deur te krijgen, om later alsnog de tijden verder op te schuiven. Collegetijden tot 9 of 10 uur zijn desastreus voor de actieve student in sport-, studenten- of studieverenigingen.

  Reageer
  • JK

   Excuus SL, mijn eerste opmerking was gericht op Guus.

  • JK

   Ik ben echt niet wakker en lees duidelijk scheef. Het moet hools zijn...

 • Guus

  Als student is het makkelijk om te zeggen: nee wil ik niet, maar we willen ook dat er zoveel mogelijk geld besteed wordt aan onderwijs. Dan heb ik liever eens in de week een avond college of practicum dan dat er miljoenen gaan naar het opknappen van de Dreijen.

  Ik hoop dan ook dat de studentenraad instemt met dit voorstel.

  Reageer
 • hools

  ach , ik ken studenten die pas om 1100 beginnen en fietsen rustig naar de campus, staan in de rij voor het rode licht en hebben al de tijd.
  Ik en de meeste mensen hebben er dan al 4 uur opzitten op het werk.
  Het is altijd zuchten en steunen met studenten, kunnen ze zich alvast inleven hoe het is als ze gaan werken in de toekomst.

  Reageer
  • Joske

   In dat geval lijkt het me belangrijker dat ze die ochtenden opvullen dan het langer door trekken toch? Sociale levens zijn inderdaad prima een uurtje te verschuiven. Roosters van bijbaantjes helaas niet. Als wij tegenwoordig niet met een belachelijk hoge schuld opgetorend willen zitten, moeten we wel werken. Vul dan liever de ochtenden wat intensiever dan dat je alle mogelijkheid tot doordeweeks werken weghaalt.

 • SL

  Komt er dan ook een Mensa oid op Campus ? Ik wil wel eten voor een avondcollege.

  Reageer
 • Kees

  Tot zeven uur is natuurlijk wel te doen, maar het bestuur is er in het collegejaar 2008-2009 (!) al op gewezen dat er in de toekomst teveel studenten zouden zijn. Er is toen zelfs letterlijk door de studentenraad gezegd dat avondcolleges geen optie zouden zijn om eventuele problemen op te lossen. De problemen zijn vervolgens onderschat en er is in de jaren daarna te weinig aan gedaan.

  Ik hoop dat de studentenraad voet bij stuk houdt. Ik zie het nu ik zelf AIO ben ook niet zitten om 's avonds practica te gaan begeleiden.

  Reageer
  • Rogier

   Erg krom dat studenten en medewerkers de dupe moeten worden van een keuze van de RvB.

   RvB, jullie hebben een bewuste keuze gemaakt om ongelimiteerde groei te willen hebben (God weet waarom), zorg er dan ook voor dat je de groei kan behappen zonder studenten en medewerkers te benadelen!

   Studentenraad, Jk heeft een goed punt, geef de RvB geen vinger, want ze komen genadeloos voor je hand!

 • AS

  Tot zeven uur is het wel te doen. Als je tot nog later college gaat geven, raken mensen uit hun concentratie. Heb aan een andere uni college gehad tot half 9 en ik kan me niet herinneren dat ik überhaupt maar iets heb opgestoken van die late colleges..

  Reageer

Re:ageer