Student - 8 oktober 2015

Rector wants early evening lectures

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen UR has decided not to go ahead with major renovation of De Dreijen as a way of coping with rising student numbers. But rector Arthur Mol wants to experiment with teaching on campus between 5 pm and 8 pm.

The Executive Board will be keeping De Dreijen open for another three years, says Mol, but it will no longer be carrying out extensive refurbishment of the complex. The university still needs lab space in Transitorium and the Chemistry Building. The growth in the number of students means that there are not enough labs on campus. The rector eventually wants to digitalize some of the practicals and make more intensive use of the labs so that all teaching can be done on campus.

Another part of his plan is to put an end to the ‘9-to-5 mentality’ in teaching. Mol wants to extend lecture hours to 7 pm or 8 pm. ‘We now have great buildings on campus that are empty for two-thirds of the day. If we can have lectures until 8 pm, we will have gained a lot. Then we will be able to cope with the growth and students can go onto the canteen and their society afterwards.’ Mol is talking to the Student Council about how to implement this for example, one evening lecture a week for Master’s students.

The rector also wants to see whether there are potential efficiency gains in the timetable. ‘Are all teaching rooms permanently occupied? We will be looking at Wi-Fi use to measure that. Lecturers sometimes reserve a classroom for the entire period, even though they only need it on a couple of occasions. We hope this approach will let us detect that.’

The limited restoration work on De Dreijen means the university will no longer be investing millions. It will cost a couple of hundred thousand euros to keep the labs open in Transitorium and the Chemistry Building. Mol: ‘We can justify that. We’d like to invest more in teaching but we aren’t getting any extra money from the government.’ Based on demographic data, he expects the growth in Dutch Bachelor students to tail off in the next few years. That is why a limited investment in temporary teaching rooms is the best option, says the rector.

Photo: Guy Ackermans

Reacties 10

 • MScer

  Waarom alleen college aan Masterstudenten ? Dat is discriminerend ! De problematiek zit in de grote zalen en die worden vooral gevuld met Bachelors. Laat die dus maar 's avonds in de collegebanken gaan zitten !

  • Wakker Vlees

   Bachelorstudenten moeten 's avonds gewoon zuipen.

 • Marcel B.

  Ik ben echt een avond/nachtmens... ik heb liever college van 7-9 's avonds dan van 8.30-10.15 'sochtends... Dus prima.

  Maar niet 8.30-10.15 dan de rest van de dag niet en pas ás avonds weer. Als ze daar rekening mee houden, OK.

  Of docenten het willen/kunnen is een andere vraag.. maar op zich is tot 7 uur op veel andere universietieten (VS) vrij gewoon, en ook daar is een sociaal leven. Kwestie van aanpassen.

  • Marcel B

   Ik moet nog naar bed... sorry voor de typos.

 • AIO

  Ik snap dat studenten het niet zien zitten om avondcollege te volgen, maar ik vind dat ook de docenten gehoord moeten worden. Dus naast inspraak van de studentenraad hoop ik dat de OR/WUR-council ook aan tafel mag. Alsof docenten en AIO's er op zitten te wachten om 's avonds college en practica te geven! We hebben het overdag al druk zat met werk, laat ons alstublieft 's avonds nog een illusie van een sociaal leven overhouden...

 • Robin

  De groeiscenario's van de uni zijn helemaal niet zo eenduidig. Wie weet blijft de universiteit gestaag doorgroeien.

  Bij gebrek aan visie van de RvB op structurele maatregelen om verdere groei(problematiek) te lijf te gaan, zou ik hier niet mee in zee gaan als studentenraad. Ook bij een compromis blijft het dweilen met de kraan open.

 • JK

  @SL
  Nee, jouw reactie is lekker inhoudelijk.

  On-topic:
  We weten allemaal hoe het is gegaan met avondtentamens. De SR geeft toe op voorwaarde dat er zo min mogelijk tentamens in de avond zijn, de Universiteit neemt vervolgens de hele hand en er zijn opeens een redelijke hoeveelheid avondtentamens.

  Studentenraad, hou je rug recht en stem niet in. Ik vrees dat de universiteit het voorstel van 7 uur slechts gebruikt om de voet tussen de deur te krijgen, om later alsnog de tijden verder op te schuiven. Collegetijden tot 9 of 10 uur zijn desastreus voor de actieve student in sport-, studenten- of studieverenigingen.

  • JK

   Excuus SL, mijn eerste opmerking was gericht op Guus.

  • JK

   Ik ben echt niet wakker en lees duidelijk scheef. Het moet hools zijn...

 • Guus

  Als student is het makkelijk om te zeggen: nee wil ik niet, maar we willen ook dat er zoveel mogelijk geld besteed wordt aan onderwijs. Dan heb ik liever eens in de week een avond college of practicum dan dat er miljoenen gaan naar het opknappen van de Dreijen.

  Ik hoop dan ook dat de studentenraad instemt met dit voorstel.

 • hools

  ach , ik ken studenten die pas om 1100 beginnen en fietsen rustig naar de campus, staan in de rij voor het rode licht en hebben al de tijd.
  Ik en de meeste mensen hebben er dan al 4 uur opzitten op het werk.
  Het is altijd zuchten en steunen met studenten, kunnen ze zich alvast inleven hoe het is als ze gaan werken in de toekomst.

  • Joske

   In dat geval lijkt het me belangrijker dat ze die ochtenden opvullen dan het langer door trekken toch? Sociale levens zijn inderdaad prima een uurtje te verschuiven. Roosters van bijbaantjes helaas niet. Als wij tegenwoordig niet met een belachelijk hoge schuld opgetorend willen zitten, moeten we wel werken. Vul dan liever de ochtenden wat intensiever dan dat je alle mogelijkheid tot doordeweeks werken weghaalt.

 • SL

  Komt er dan ook een Mensa oid op Campus ? Ik wil wel eten voor een avondcollege.

 • Kees

  Tot zeven uur is natuurlijk wel te doen, maar het bestuur is er in het collegejaar 2008-2009 (!) al op gewezen dat er in de toekomst teveel studenten zouden zijn. Er is toen zelfs letterlijk door de studentenraad gezegd dat avondcolleges geen optie zouden zijn om eventuele problemen op te lossen. De problemen zijn vervolgens onderschat en er is in de jaren daarna te weinig aan gedaan.

  Ik hoop dat de studentenraad voet bij stuk houdt. Ik zie het nu ik zelf AIO ben ook niet zitten om 's avonds practica te gaan begeleiden.

  • Rogier

   Erg krom dat studenten en medewerkers de dupe moeten worden van een keuze van de RvB.

   RvB, jullie hebben een bewuste keuze gemaakt om ongelimiteerde groei te willen hebben (God weet waarom), zorg er dan ook voor dat je de groei kan behappen zonder studenten en medewerkers te benadelen!

   Studentenraad, Jk heeft een goed punt, geef de RvB geen vinger, want ze komen genadeloos voor je hand!

 • AS

  Tot zeven uur is het wel te doen. Als je tot nog later college gaat geven, raken mensen uit hun concentratie. Heb aan een andere uni college gehad tot half 9 en ik kan me niet herinneren dat ik überhaupt maar iets heb opgestoken van die late colleges..


Re:ageer