Organisatie

Rector roept verenigingen op te stoppen met ontgroening

Arthur Mol, rector magnificus van Wageningen University & Research, roept Wageningse studentenverenigingen op te stoppen met ontgroenen. Hij stelt dat betere manieren bestaan om groepsbinding te creëren.
Rob Ramaker,Vincent Koperdraat,Hoger Onderwijs Persbureau

Foto: Guy Ackermans

Mol reageert hiermee op de ophef die is ontstaan over de ontgroeningsaffaires bij de Groningse studentenvereniging Vindicat.

Ontgroeningen zijn volgens Mol niet meer van deze tijd. Er bestaan volgens hem andere manieren om groepsbinding te creëren, zonder vernedering, verbale agressie of mogelijke onveiligheid. Hij realiseert zich dat hij geen pressiemiddelen heeft en ziet dit als een moreel appel. Studentenverenigingen bepalen zelf hun regels, maar juist daarom hebben ze volgens Mol een verantwoordelijkheid om kritisch te kijken naar tradities en gewoonten en om respectvol met de nieuwe leden om te gaan.

Heftige ontgroening

Wageningen University & Research heeft nooit te maken gehad met heftige ontgroeningsaffaires, zegt Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur. ‘Er komen af en toe klachten binnen van buitenstaanders die wat hebben gezien of van ouders.’ Vink zegt dat klachten heel serieus worden genomen en altijd worden besproken met verenigingen. Dit jaar zijn er twee klachten binnengekomen over één incident. Deze klachten zijn met de vereniging besproken. Er worden verder geen mededelingen over gedaan, omdat de klager niet in de openbaarheid wil treden. De betreffende vereniging is te verstaan gegeven dat het consequenties zal hebben als er nog een keer klachten over de introductie binnenkomen, zegt Vink. Welke maatregelen dat zijn, is nog onduidelijk.

Eerder vandaag maakten de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Hanzehogeschool en gemeente Groningen bekend een einde te willen aan de ontgroening. De tijd zou rijp zijn voor een cultuurverandering. Het besluit volgt op enkele recente affaires bij studentenvereniging Vindicat. Zo liep een aspirant-lid tijdens de ontgroening hersenletsel op. Ook circuleerde een zogenaamde ‘bangalijst’ met foto’s, adressen en telefoonnummers van 23 vrouwelijke leden wier bedprestaties werden beoordeeld met een sterrensysteem.

Landelijke kritiek

Ook landelijk neemt de kritiek op ontgroeningen toe. Zo stelde de PvdA gisteren Kamervragen over het Groningse aspirant-lid dat hersenletsel opliep. Minister Bussemaker uitte haar afkeer tegen NRC Handelsblad, net als enkele vrouwelijke oud-leden. De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is ‘erg geschrokken’ en ‘distantieert zich van alle vormen van geweld’. Met de leden wil het bestuur kijken naar extra maatregelen die de introductietijd ‘nog veiliger’ moeten maken.

Het is niet de eerste keer dat ophef ontstaat over ontgroening. De Universiteit Utrecht nam in 2002 bestuursbeurzen af van bestuursleden bij studentenvereniging Veritas. Tijdens de ontgroening mochten ‘feuten’ niet drinken en naar de wc gaan. Uit onderzoek bleek dat de vereniging zich niet aan het protocol over de introductie had gehouden.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.