Organisatie - 1 januari 1970

Rector opent nieuwe paardenstallen

Wageningen UR beschikt weer over een faciliteit voor paardenonderzoek. Op proefbedrijf De Ossekampen in Wageningen zijn vijf paardenboxen gebouwd die zullen worden gebruikt voor onderzoek naar sport- en recreatiepaarden.

Met het aanbieden van een paardendeken met het logo van Wageningen UR opende rector prof. Martin Kropff woensdag 22 maart officieel de nieuwe paardenboxen van de Animal Science Group. Bijna twee jaar nadat het paardenproefbedrijf in Lelystad werd gesloten en de stallen verhuurd, heeft Wageningen UR weer paarden in huis.
Algemeen directeur van de Animal Science Group prof. Ruud Huirne tijdens de opening: ‘Ik kan u verzekeren dat dit geen scheve ogen in Lelystad oplevert. Het paardenproefbedrijf hebben we goed verhuurd. In Wageningen hebben we nu een faciliteit die kleinschalig is en gericht op onderwijs. Hier zullen we het paardenonderzoek doorzetten.’
Prof. Johan van Leeuwen van de leerstoelgroep Experimentele dierkunde is één van de mensen die er onderzoek gaat doen. Hij gaat kijken naar de belasting van sport- en recreatiepaarden. Van Leeuwen: ‘Wij willen hier een hightech meetfaciliteit realiseren waarmee we automatisch de bewegingen van het paard in de driedimensionale ruimte kunnen volgen. Daarnaast willen we krachtmetingen gaan doen onder de hoeven van vrijlopende dieren en drukmetingen onder het zadel.’ Met de resultaten hoopt Van Leeuwen adviezen te kunnen geven over het voorkomen van kraakbeenvergroeiingen (osteochondrose) en blessures bij paarden, ondermeer door het geven van instructies in de rijtechniek.
Ook hoogleraar Diervoeding prof. Wouter Hendriks gaat zich met paarden bezig houden. Hij zal vooral kijken naar voedingsgerelateerde problemen als obesitas en maagzweren. Samen met osteochondrose en staart- en maneneczeem zijn dit de meest voorkomende problemen bij paarden. / JH