Nieuws - 9 oktober 2012

Rector magnificus spreekt op G20

Bij de G20-conferentie over voedselproductie sprak Martin Kropff over de zogeheten Gouden Driehoek. Het belang van een sterke agro-industrie komt in de slotverklaring.

kropff_G20_mexico.jpg
Eigenlijk hoort Nederland niet bij de twintig belangrijkste economie├źn maar G20-gastland Mexico had Nederland en Nieuw-Zeeland ook uitgenodigd voor de vervolgconferentie over voedselzekerheid. Die bijeenkomst was een vervolg op de 'echte' G20 met regeringsleiders, in juni van dit jaar. Nieuw-Zeeland en Nederland zijn sterk in landbouwinnovatie.
Fors omhoog
De landbouwwetenschap staat immers voor een interessante uitdaging: de voedselproductie moet fors omhoog. Volgens de FAO heeft de wereld in 2050 zestig procent meer voedsel nodig.
Namens Nederland namen Maarten Kool, topambtenaar bij het ministerie van EL&I, en Martin Kropff eind september deel aan de 'Meeting of G20 Agricultural Chief Scientists.' Kropff sprak er over de 'gouden driehoek', het samen optrekken van overheid, bedrijfsleven en wetenschap.
Bill Gates
Ook grote landbouwlanden als de VS en Frankrijk hebben ervaring met deze publiek-private samenwerking, zoals dat internationaal genoemd wordt. Een belangrijke internationale speler is de Bill and Melinda Gatesfoundation, zij financiert voor miljarden aan ontwikkelingsprojecten. Vaak is deelname van ondernemers een voorwaarde voor het verkrijgen van subsidie van de Gatesfoundation.
In de conceptslotverklaring is er nu een alinea over opgenomen. De G20-landen plus Nederland en Nieuw-Zeeland spreken uit de samenwerking tussen agrowetenschappers en agrobedrijven te gaan stimuleren.