Nieuws - 3 november 2015

Record: meer dan 300 promoties

tekst:
Roelof Kleis

Wageningen levert dit jaar voor het eerst meer dan 300 promovendi af. Daarmee stijgt het aantal proefschriften voor het derde jaar op rij naar recordhoogte.

Een deel van de promovendi moet het werk de komende maanden overigens nog verdedigen. In theorie kan het dus nog mis gaan. Maar dat gebeurt vrijwel nooit. Een nieuw record zit er dus zeker aan te komen, legt hoofd PhD-services Emiel van Puffelen uit. De teller kan eind dit jaar oplopen tot maximaal 305 promoties. Dat is inclusief drie promoties die nog op goedkeuring van de promotiecommissie wachten.

Het record van vorig jaar bedroeg 287 promoties. In 2013 waren het er 273. In maart dit jaar werd het 6000-ste Wageningse proefschrift afgeleverd. Met het nieuwe aantal laat Wageningen de universiteiten van Eindhoven, Tilburg, Twente en Maastricht ruim achter zich. Van Puffelen: ‘Als 2015 niet sterk afwijkt van vorig jaar laten we een paar grote universiteiten achter ons die veel meer universitaire docenten en hoogleraren hebben dan wij. Dat is een heel bijzondere prestatie.’

Financieel schiet de universiteit er overigens niets mee op. De stijging van het onderwijsbudget is beperkt tot maximaal twee procent per jaar. ‘De groei van het aantal promovendi en studenten is dusdanig dat we ruim boven die twee procent uitkomen. Extra groei levert dus niks op.’ Wageningen UR ligt al langer met Den Haag in de clinch over die budgetbeperking.