Nieuws - 21 juni 2012

Rechtszaak tegen de staat eindigt in gelijkspel

Hoogleraar haalt na vier jaar deels zijn gelijk.

7._van_der_meulen_.jpg


Justitie mag administratiekosten berekenen bij verkeersboetes, maar burgers kunnen hiertegen wél in beroep. Met deze uitspraak van 15 juni stelde het gerechtshof in Leeuwarden Bernd van der ­Meulen, hoogleraar Recht en bestuur, deels in het gelijk. De overheid ontloopt een strop van 180 miljoen, maar moet meer bezwaar­schriften verwachten.
Van der Meulens juridische gevecht begon toen hij een afschrift ontving voor een verkeersboete. Dit stelde dat beroep tegen de administratiekosten onmogelijk was. Een gotspe, vond hij, omdat beroep altijd mogelijk is in een rechtstaat.
Het gerechtshof oordeelde niet, zoals een kantonrechter eerder wel deed, dat het heffen van administratiekosten onrechtmatig was. Toch zal Van der Meulen de uitspraak niet verder aanvechten. 'Ik heb de rechter niet kunnen overtuigen van mijn argumenten,' zegt hij. 'Maar ik heb de weg nu geëffend voor anderen.' Al met al is hij na vier jaar procederen relatief tevreden en ook opgelucht dat 'het klaar is'. 'Ik ben blij dat ik uiteindelijk gewonnen hebt, maar nog steeds geïrriteerd dat een gevecht nodig was.'