Nieuws - 9 juni 2011

Rauwkost

Drukke tijden breken weer aan voor Wageningse onderzoekers. Na de varkens met hun varkenspest, de koeien met hun gekke-koeienziekte, de kippen met hun vogelgriep, de schapen met hun blauwtong en de geiten met hun Q-koorts lijkt nu de tuinbouw aan de beurt.

5-Joop-vuist-9396.jpg
Niemand weet wat er precies aan de hand is: de vragen van het hoe en waarom zijn nog niet beantwoord. Wat we wel weten is dat onze verse komkommers, verse sla en verse tomaten op de tocht staan, en dat vele miljoenen euro's schade geleden worden.
Wie had dat kunnen bedenken? In de veeteelt met zijn ingewikkelde voedingslijnen en een voortdurend heen en weer sjouwen met beesten, voer en mest kun je zoiets misschien verwachten, maar in de wereld van groente en fruit? Bovendien, dieren kunnen ziek worden, maar komkommers, sla en tomaten? Je stopt een zaadje in de grond, wat sproeien en wat stikstof, kalium en fosfaat erbij, en je hebt toch wat je hebben wilt?
In een eerste reactie liet staatssecretaris Bleker vorige week weten naar de Europese Unie te zullen stappen met een verzoek tot schadeloosstelling voor de getroffen ondernemers, en bij wijze van gebaar stelde hij alvast tien miljoen euro van zijn eigen begroting beschikbaar. Tien miljoen euro, waar haalt Bleker die vandaan? De staatssecretaris die alleen maar te kort komt. Op natuur zijn al honderden miljoenen bezuinigd, dus daar valt nog wel wat extra's weg te halen. Wie zal daar om malen en zo gek is het toch niet? Een veldje met komkommers is tenslotte ook natuur. Zeker Bleker zal dat zo zien.  Joop SchaminĂ©e