Nieuws - 26 mei 2011

Rauw toneel op landgoed

Een sirene klinkt. Geweeklaag stijgt op onder de geïsoleerd opgestelde dorpsbewoners. Dan, aangemoedigd door een zacht muziekje, rechten ze hun rug en beginnen te dansen. Als slaapwandelaars tollen ze rond en maken walspassen, in het gras en rond de bomen. De avondlucht kleurt nog licht, achter de bomen en het schotelvormige gebouw.

foto_cult.JPG
De plaats van handeling is landgoed Larenstein in Velp. Daar voert het amateurgezelschap Toneelgroep Arnhem 'De heerlijkheid van Asten' op. Dat is geschreven door Hans van den Boom en voor deze productie bewerkt door regisseur Erik Bok.
Het is een bizar en rauw stuk. Niet iets om je kinderen mee naartoe te nemen. Of iemand anders in wiens gezelschap je oncomfortabel wordt wanneer het woord 'neuken' valt. Denk aan de bijtende Deense film Festen, het grimmige Dogville van Lars von Trier en de absurdistische films van Alex van Warmerdam, zoals Abel.
Asten is een klein dorp, waar iedereen elkaar kent. Zoals de slager die dagelijks boven het hakblok zijn tranen vergiet. Of de dominee, die iedere dag een sorbetje haalt voor zijn vrouw, voor wie hij een sterke fysieke afkeer voelt. En de jonge Saskia, niet alleen slachtoffer van epileptische aanvallen, maar ook van roddel en achterklap.
Op een dag zien de dorpsbewoners een 'zwarte engel' door de hoofdstraat lopen. Dan worden er onomkeerbare gebeurtenissen in werking gesteld. Geen geheim blijkt veilig. Onder de vredige oppervlakte schuilen leed, waanzin en woede. Genadeloos legt het stuk de isolatie van het individu in de gemeenschap bloot. Een herhaalde litanie van de zinnen 'Leef met mij, praat met mij, eet met mij, vrij met mij' toont tegelijkertijd de diepgevoelde behoefte aan verbondenheid. De vervreemdende sfeer en de lachwekkende situaties spoelen vervolgens de wrange smaak weer weg. Flarden akoestisch gitaarspel voorzien het geheel van een dromerig sausje.
Enkele plekken op het landgoed vormen het decor, zoals het grasveld ten westen van de fietsenstalling en de open plek tussen de bomen vlak daarachter. Het publiek zit verspreid over die plekken. Niet iedereen krijgt hetzelfde te zien, wel krijgt iedereen dezelfde personages en verhalen mee, dankzij de geluidstechniek en de verplaatsingen van de acteurs.
Een van die acteurs is overigens Daan van der Linde, docent plattelandsontwikkeling bij Van Hall Larenstein en in zijn vrije tijd een door de wol geverfde toneelspeler.
Te zien op donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 mei om 20.30 uur op landgoed Larenstein in Velp.