Nieuws - 27 september 2010

Ranking the stars

Waar zijn de beste feesten? Welke apps en gadgets moeten zeker gecheckt worden en wiens Twitter- en Facebook-updates zijn gewoon té vet? Wij studenten zijn hype-gevoelig. En dat is slecht, beoordelen de oudere generaties. Spanningsbogen nemen exponentieel af en concentratiestoornissen groeien minstens zo snel.

Bij_de_buren.jpg
Maar wie is hier nu gevoelig voor modegrillen? Universiteitsbestuurders, zo bleek deze week wel. Zwetend worden ze wakker als hun geliefde academie niet op de befaamde Times-lijst is verschenen; handen houden niet op met trillen totdat de universiteit in de top 50 van de wereld behoort. Net als in de gadget-wereld is het een keiharde wereld, immers wie geen iPhone heeft is een loser. Tekortkomingen zijn amper goed te praten.

Zo staat de universiteit van Tilburg staat niet op de Times-lijst, maar volgens huisblad Univers 'wordt niet meegenomen dat de UvT als kleine, gespecialiseerde universiteit het nakijken heeft in de brede rankings'. Bovendien: 'In de UT Dallas Ranking is de economische faculteit de derde beste van Europa.' Ook Maastricht viel buiten de 200 beste van de Times-lijst, maar: 'De master International Business behoort tot de 25 beste IB-opleidingen ter wereld, van de 65 die beoordeeld zijn.' Gelukkig deed Wageningen het alleen maar goed dit jaar.

Nog zo'n hype onder de heren bestuurders: university colleges, kleinschalige - noem het elitair - internationaal gericht bachelors. Utrecht, Leiden, Maastricht, Amsterdam kennen ze al, maar nu wil ook de Rotterdamse Erasmus Universiteit (plaats 159 in de Times ranking) uitbreiden met een college naar Angelsaksisch model. Rector magnificus Schmidt denkt dat de nieuwe opleiding 'grote vragen van de wetenschap met grote vragen uit de samenleving' combineert. En wie weet levert het de Rotterdammers een plaatje hoger in de lijstjes op.

Om grote vragen uit de samenleving met grote vragen uit de wetenschap te combineren hoeft de Rijksuniversiteit Goningen (plaats 170) geen nieuwe college te beginnen. Een iPad, dat doet het ook goed en scoort vast goed op de befaamde 'Universities Using Apple Products Ranking'. De Groningers willen de tablet invoeren om gemakkelijker colleges te volgen en vergaderingen te houden. Het hoofd van de ICT aldaar toont echter nog ietwat traditioneel: 'Ik ben nog wat sceptisch omdat er veel hype is rond de iPad.'

Het leukste van een hype is dat 'ie na niet al te lange tijd verdwijnt. Om iPhones lachen we over drie jaar alsof het een Pocketline Swing betreft, en die o zo belangrijke universiteitsrankings blijken over vijf jaar zo onderhevig aan inflatie dat de Volksuniversiteit Wageningen plots bovenaanstaat.

Pijnlijk wordt het dan nog voor de adepten die de hype trouw blijven. Een goed voorbeeld deze week uit het zuiden des lands. Na Nijmegen (buiten de Times-ranking), Rotterdam en Wageningen (144) heeft de Lipdub eindelijk Maastricht bereikt. Op de Libdub Ranking de laagste nieuwe binnenkomer.