Wetenschap - 31 januari 2002

Rampenstudie wel genomineerd, niet in de prijzen

Jody de Blois was ??n van de acht kanshebbers voor de Nationale Scriptieprijs. Zij stuurde naar de jury het verslag op van haar afstudeervak bij de leerstoelgroep Rampenstudies aan Wageningen Universiteit. De Blois ging 29 januari niet met de hoofdprijs naar huis. Wel kreeg zij, net als de andere zeven genomineerden, een geldbedrag van 115 euro.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Het Parool organiseerden dit jaar voor de elfde keer de Nationale Scriptieprijs. Er werden 266 scripties ingestuurd. Opmerkelijk was het aantal vrouwelijke deelnemers, namelijk 66 procent. De jury bestond dit jaar uit auteur en voorzitter Ronald Giphart, prof. Michiel Baud, hoogleraar Latijns-Amerika aan de UvA en dr Margriet van der Heijden, chef van de wetenschapsredactie van Het Parool.

Hagar Peeters won de Nationale Scriptieprijs met haar scriptie Gerrit de Stotteraar en het onvoltooide streven. De oud-studente Letteren aan de Universiteit Utrecht kreeg een prijs van 3500 euro. Ook De Blois is oud-student van de Universiteit Utrecht, waar zij culturele antropologie studeerde. Alleen voor haar afstudeerproject toog zij naar Wageningen en schreef hier de kanshebbende scriptie The promised land: Refugee experiences of the Uduk in Ethiopia. De Blois werkt momenteel als assistent bij de leerstoelgroep Rampenstudies aan de Wageningen Universiteit. | M.Hk