Nieuws - 1 januari 1970

‘Ramiro’s zaad was ongelooflijk sterk’

Lelystad lijkt definitief afscheid genomen te hebben van het paardenonderzoek. De buste van de wereldberoemde dekhengst Ramiro Z die bij de Animal Sciences Group (ASG) stond, is eind maart verhuisd naar Ermelo.

Met Ramiro’s dekdiensten werd ooit een deel van het paardenonderzoek betaald.
‘Zijn sperma was zo sterk dat als hij een straal op Limburgse grond spoot er in Twente nog merries zwanger van werden’, aldus voormalig paardenonderzoeker dr. Gerrit Bruin. Sinds woensdag 23 maart staat Ramiro’s beeld op het centrum van de Hippische Sportfederatie in Ermelo. Eigenaar ASG heeft het beeld in bruikleen gegeven.
Het beeld kreeg de nieuwe bestemming omdat het praktijkonderzoek aan paarden in Lelystad is beëindigd. Bruin, die zelf nog onderzoek heeft gedaan met deze ‘hengst van de eeuw’, voelt geen emoties opwellen: ‘Ramiro heeft zelf nooit in Lelystad gestaan. Hij is meer het symbool van de succesvolle Nederlandse paardenfokkerij.’ Een beroemde nakomeling van Ramiro is Ratina Z, een merrie die verscheidene Olympische medailles won.
Ramiro en Bruin begonnen in 1983 gelijktijdig aan hun loopbaan bij het toenmalige Proefbedrijf voor de Paardenhouderij in Brunssum, dat daar werd gevestigd door een Limburgse lobby van onder meer bouwondernemer Leon Melchior. De dekhengst, tevens springpaard, had toen al een imponerende staat van dienst en hij was als een van de drie staatsdekhengsten aangekocht door de Nederlandse overheid. Bruin: ‘Dat is te danken aan de toenmalige landbouwminister Van der Stee, die een groot paardenliefhebber was. Als je ziet wat Ramiro voor de Nederlandse paardensport heeft betekend is het een goede investering geweest.’
Op het proefbedrijf in Brunssum werd onder meer geëxperimenteerd met diepvriessperma voor kunstmatige inseminatie. ‘Het werd een succes, maar dat kwam ook doordat het sperma van Ramiro zo ongelooflijk sterk was. De resultaten met sperma van andere dekhengsten vielen daarom later wat tegen’, aldus Bruin. Ramiro overleed in 1995 op dertigjarige leeftijd in zijn stal in Brunssum. Hij is gecremeerd en de as is bijgezet in het beeld.
Bruin moest glimlachen toen vorige week in Wageningen een onderzoeksfaciliteit voor vijf paarden werd geopend. ‘In topjaren hadden we op het proefbedrijf 150 tot 200 paarden rondlopen.’ / GvM