Nieuws - 1 januari 1970

Rambovis in Rotterdamse haven

Het lijkt wel een kleine gepantserde haai, de vis die door een beroepsvisser is gevangen in het Rotterdamse havengebied. Onderzoekers van het Nederlandse Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) identificeren het dier als een paairijpe Siberische steur, een primeur in Nederland.

‘Het is een bizarre vis’, zegt ir Erwin Winter, exotische vissenexpert bij het RIVO. ‘Bijzonder zijn haar pantserdekschilden op de rug en zijkant en het baardje. De vis heeft een lichaam dat tegen een stootje kan, ze is heel wat kouder water gewend in de rivieren van Noord-Siberië, haar oorspronkelijke habitat.
Het is onwaarschijnlijk dat dit exemplaar helemaal uit Siberië is komen zwemmen, denken de experts. Winter: ‘Deze vissoort is uitgezet in de Oostzee, en kan ook uitgezet zijn door sportvissers in Nederland.’
Bijzonder is het grote formaat van de vis. ‘Tot nu toe zijn er geen paairijpe steuren in Nederland gezien. Wel kleine exemplaren van circa twintig tot veertig centimeter. Het zag er dan ook naar uit dat ontsnapte siersteuren geen kans zagen in onze wateren te overleven of zich voort te planten.’
De gevonden steur moet echter zo’n tien tot vijftien jaar oud zijn, en zat vol met kuit. Het lijkt er daarom nu op dat de Siberische steur wel degelijk langer kan overleven en zich zelfs kan voortplanten in Nederlandse wateren. De steur is na het onderzoek weer in het water terug gezet. Steuren kunnen wel honderd jaar oud en vier meter groot worden.
Een andere type steur, de Atlantische steur, kwam van nature veel in Nederland en Frankrijk voor, maar verdween als gevolg van verslechterde waterkwaliteit en kanalisering van rivieren. Voor de steur zou het goed zijn als de rivieren weer kunnen meanderen, als getijdengebieden in ere worden hersteld, en grotere vistrappen worden gebouwd, menen de onderzoekers van RIVO. Zowel de Atlantische als Siberische steur voelt zich thuis in meanderende rivieren. De vissen paaien in diepe buitenbochten. De jonge vissen trekken naar zee om op te groeien.
Vorig jaar maakte het RIVO melding van een andere exoot, de knorrepos. / HB