Student - 9 oktober 2008

Racen langs reeën en boswachters

Om vier uur ’s ochtends van start en tot ’savonds zeven uur fietsen, lopen en kajakken. Dertig duo’s verschenen zaterdag 4 oktober op universitair sportcentrum de Bongerd aan de start van de Veluwe Classic, een adventure race over 150 kilometer. ‘Met een goede basisconditie kom je ver’, legt student Bos- en natuurbeheer Corné Brouwer uit.

Met zware armen van het kajakken was het lastig de boog te spannen aan het eind van de Veluwe Classic adventure race.

Foto: Guy Ackermans

Enkele ervaren Wageningse racers organiseerden het evenement, onder wie Harm Bartholomeus, promovendus bij het Laboratorium voor geo-informatiekunde en remote sensing. ‘We bezoeken zelf veel wedstrijden in Europa, en wilden eens iets terugdoen.’ Ze regelden vergunningen en kregen zelfs van Rijkswaterstaat toestemming om met de fiets de sluis bij Driel over te steken. De tocht voerde uiteindelijk vanuit Wageningen via de Rijkerwoerdse Plassen, Planken Wambuis en Veenendaal weer terug naar de Bongerd. Met kaarten, coördinaten en een kompas moesten de deelnemers zelf hun weg vinden.
Brouwer, lid van het internationale klimteam Mountain Academy, deed mee met zijn vriendin Sigrid Dassen, student Plant Sciences. Lange tijd lagen ze voor, maar het doorwaden van de Rijkerwoerdse Plassen viel tegen. ‘De kramp sloeg meteen in de benen’, vertelt Corné. Op de run-bike etappe bij Planken Wambuis ging het mis. Brouwer en Dassen tekenden een routepunt verkeerd in, raakten te ver uit elkaar en bereikten net te laat een wisselpunt. Toen waren ze op. ‘We konden niet meer rennen. Over de volgende 23 kilometer lopen deden we drie uur.’ Gedesillusioneerd wipten ze bij Veenendaal de McDonald’s in. Uiteindelijk lieten ze zich overhalen om toch nog over de Grift naar Wageningen terug te kanoën, met tegenwind en tegen de stroom in. Ze finishten als laatste. Toch vond Corné het een mooie race. ‘Ik ben nagestaard door een ree, boswachters en enkele natuurfotografen.’
Promovendus Jantien Baartman werd met WU-alumnus Marije Broekhuijsen tweede bij de mixteams. De NSK-titel – de Veluwe Classic is tevens Nederlands studentenkampioenschap – ging naar twee studenten uit Utrecht.