Organisatie - 1 januari 1970

Rabbinge presenteert plan aan Kofi Annan

Universiteitshoogleraar Rudy Rabbinge presenteerde vorige week vrijdag in New York zijn plan om de honger in Afrika aan te pakken aan de secretaris generaal van de VN Kofi Annan. De presentatie vond plaats in een speciale bijeenkomst in het hoofdkantoor van de VN

Kern van het plan, gevat in een lijvig rapport, is dat Afrikaanse universiteiten en kennisinstellingen meer geld moeten krijgen om wetenschap en technologie te ontwikkelen die toegepast is op specifieke situaties in Afrika. Het doel is de productiviteit van de landbouw te verhogen, en Afrikanen zelf moeten het hierin voor het zeggen krijgen. Anders dan in de groene revolutie in Azië, wordt in het rapport benadrukt dat technologie aangepast moet zijn aan de diversiteit van de ruim veertig verschillende landbouwsystemen die Afrika rijk is.
De adviezen zijn beschreven in het rapport ‘Realizing the promise and potential of African agriculture’, waaraan twee jaar is gewerkt. Toen kreeg de InterAcademy Council, een koepel van academies van wetenschap van vijftien landen, de opdracht van Annan een plan te maken om de voedselzekerheid in Afrika te verbeteren door beter gebruik van technologie en wetenschap. Rabbinge kreeg de leiding over het project, samen met M.S. Swaminathan, architect van de groene revolutie in Azië, en Specioza Kazibwe, voormalig vice-president van Uganda. Een panel van voornamelijk Afrikaanse experts werkte de plannen uit die voortkwamen uit een serie workshops in Afrika. Speciale adviseurs van uiteenlopende organisaties droegen bij aan het plan.
Kofi Annan reageerde positief, zegt Rabbinge, en zei het plan te willen uitvoeren. Ook de regeringsleiders van Afrikaanse landen die verenigd zijn in NEPAD zijn betrokken bij het plan en reageerden positief. Verschillende donoren, waaronder de Bill Gates foundation, willen bijdragen aan de financiering.
Maar niet alleen donoren moeten volgens de auteurs van het rapport meer geld geven, juist ook Afrikaanse landen zelf moeten hun budgetten voor landbouwonderzoek verdubbelen. Rabbinge zei tijdens de presentatie in New York dat zelfs een verdubbeling van de huidige investering in landbouwkennis in Afrika – zo’n 300 miljoen dollar per jaar – resulteert in een budget dat lager is dan dat van sommige grote universiteiten in het westen. Sterkere kennisinstellingen in Afrika moeten voorkomen dat de wetenschappers die Afrika heeft, vertrekken naar landen die beter betalen.
Alle vormen van landbouwkennis moeten volgens het plan aangewend worden, ook genetische modificatie van gewassen. Naast productie-ecologie, de aanpak die centraal staat in het plan, stelt het plan ook dat markten toegankelijker moeten worden voor kleinschalige boeren.
Het rapport ‘Realizing the promise and potential of African agriculture’ is te downloaden vanaf www.interacademycouncil.net. Op webcast.un.org/ramgen/specialevents/iac040625.rm is een video te zien van de presentatie van het rapport door Rudy Rabbinge. | J.T.