Nieuws - 1 januari 1970

Rabbinge grijpt naast topbaan FAO

Universiteitshoogleraar prof. Rudy Rabbinge is geen voorzitter geworden van de FAO-raad, zoals werd verwacht. Rabbinge kreeg bij de verkiezing voor de functie bij het controlerend orgaan van de wereldvoedselorganisatie op vrijdag 18 november precies één stem minder dan zijn concurrent, de Iraniër Saïd Noori Naeini.

Rabbinge is teleurgesteld over de verkiezing. Op voorhand leek de baan hem niet te kunnen ontgaan. Omdat de directeur-generaal van de FAO, Jacques Diouf, uit een ontwikkelingsland komt zou het logisch zijn om een westerse kandidaat te benoemen als voorzitter van de raad. 'Bovendien kom ik uit een redelijk functionerende democratie, in tegenstelling tot mijn Iraanse concurrent. Bij de hoofdsteden was veel animo voor mijn benoeming. Wij hadden schriftelijke toezeggingen van 61 landen, en mondelinge van nog eens 43.' Samen goed voor een tweederde meerderheid in de FAO.
Toch ging het op het allerlaatste moment fout. De stemming werd gehouden op de laatste dag van een meerdaagse conferentie, toen alle ministers al naar huis waren. De stemmen werden uitgebracht door de permanente ambassadeurs van de verschillende landen bij de FAO. Volgens Rabbinge heeft een campagne van zijn tegenkandidaat, die al twaalf jaar vertegenwoordiger van zijn land is bij de FAO, en de wandelgangen daar kent als zijn broekzak, op het laatste moment de stemverhoudingen gewijzigd.
'Wij hebben van andere landen begrepen dat dat niet bepaald eerlijk is verlopen. Ambassadeurs zijn onder druk gezet, en er is nog wel het een en ander op te merken over de stemming. Wij trekken dat nog na. Erg onverkwikkelijk allemaal. Niet alleen voor mij, maar vooral voor de FAO. De indruk van vriendjespolitiek en gerommel achter de schermen blijft hangen.' / KV