Nieuws - 3 december 2010

ROELOF en Hemaworst

De bladenwereld is een hectische wereld, en de universiteitsmagazines in het bijzonder. Deze week bleek dat – in navolging van zo’n beetje elk Nederlands universiteitsblad – het Twentse UT Nieuws in de problemen zit.

Bij_de_buren_YK.jpg
Na veertig jaar dienst neemt hoofdredacteur Bert Groenman afscheid van zijn geliefde krantje. 'Zijn' blad hield een groot afscheidsinterview, waarin we ook lezen dat de vacature zijn fuctie hoofdredacteur voorlopig 'is bevroren'. 'Het is een ordinaire centenkwestie', verklaart Groenman. 'De krant moet eerst haar verliezen inlopen, daarna wordt er nog eens twaalf procent gekort op het budget. Dat gaan we niet trekken. (...) Het betekent dat als de botte bijl blijft hakken, er te weinig geld beschikbaar zal zijn om de kwaliteit van het UT-Nieuws op peil te houden.'
Want geld heb je tegenwoordig wel nodig, wil je het hoofd boven water houden in de keiharde bladenbusiness. Glossy's, die willen we zien. LINDA's, L'HUOMO's, MAARTENs. In Nijmegen hebben ze dat goed begrepen. Daar verscheen gisteren opeens de glossy ROELOF, genoemd naar de Nijmeegse collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth - die overigens in het blad 'Roelof het Buurtkanaal' genoemd.
De glossy is een protest tegen de plannen van het college van bestuur om universiteitsblad Vox in te krimpen. Het kritische geluid en onafhankelijke studentenjournalistiek dreigt te verdwijnen op de Radboud Universiteit. 'En die is juist zo belangrijk voor het kunnen evalueren en verbeteren van het universitaire klimaat', zo zegt (pdf!) de redactie van ROELOF, die tot nu toe nog anoniem is.
Ook in Utrecht wordt hard gewerkt aan het verbeteren van het academische klimaat. Op de Uithof, de campus van Universiteit Utrecht weten ze wel wat topwetenschappers willen: een Hema. Een volwaardige vestiging wordt het niet; naast de bekende rookworst zullen enkel belegde broodjes, chips en koeken - allemaal Hema-huismerk - verkrijgbaar zijn. Vanaf begin volgend jaar zullen hongerige studenten en hoogleraren de sappige worsten - met vetvrij papiertje d'r om - kunnen afhalen.
Aan een Hema-vestiging vol haramme en onkoosjere rookworsten hebben de islamitische en joodse studentenpopulatie natuurlijk niets. Studerende joden kunnen dan ook beter naar Amsterdam gaan en intrekken in het zojuist geopende joodse studentenhuis. Een koosjere keuken is uiteraard netjes ingebouwd. In het Amsterdamse universiteitsblad Folia lezen we dat de inwoners het prettig vinden om bij medegelovigen te wonen. Judith: 'Het klinkt als een clich├ę, maar doordat je dezelfde achtergrond hebt, snap je elkaar beter. En nu leer ik ook meer joodse mensen kennen. Ik kom uit Enschede en daar heb je er niet zoveel.'
In Rotterdam hebben ze andere minderheidsgroepen: de laatste doctoraalstudenten bijvoorbeeld. Wij, moderne bachelors en masters, weten al niet beter; toch zijn er nog altijd studenten in ons midden die de mogelijkheid hebben drs. voor hun naam te zetten. Op de rechtenfaculteit in de Maasstad lopen er nog zo'n 43 stuks rond en de Erasmus Universiteit wil zo snel mogelijk van ze af. Immers, het zijn relikwie├źn uit een oude academische traditie - die herinneren aan de tijd dat alles kon en mocht op de universiteit. En da's niet meer van tegenwoordig. Net als onafhankelijke universiteitsjournalistiek.