Nieuws - 26 februari 2009

RODEO GIRL IN CANADA

Koeien melken om vier uur ’s ochtends, door de bossen sjezen op een op hol geslagen paard. Malou Heidekamp, tweedejaars Regional Development and Innovation aan Van Hall Larenstein, ontdekte vorig jaar de ruige kant van Canada. Ze liep negen weken stage bij een toeristenresort aan Spirit Lake en nog eens zes weken bij een melkveebedrijf in Alberta.

nieuws_2977.jpg
‘Mijn vuurdoop kreeg ik meteen op de tweede dag. Het bedrijf waarbij ik stage ging lopen is van verre familie. De kinderen wonen verspreid over de hele wereld. Ik kwam precies op de dag aan dat er de grote familiereünie was. Met zijn allen gingen we raften. Met twee boten trotseerden we de woeste rivier. Eén boot sloeg om en schoot weg, met de stroming mee. Iedereen werd in onze boot erbij gehesen en pas ergens op het eind vonden we de ontsnapte boot terug. Na afloop strompelden we het land op en toen vertelde de instructeur dat hij ons niet meegenomen zou hebben als hij geweten had dat de rivier zo wild was.
Spirit Lake Wilderness Resort ligt aan een prachtig meer. Het bestaat uit een hotel en een restaurant, en ze organiseren er kano- en paardrijdtochten. Ik heb geholpen bij het opbouwen van een kas, zodat het restaurant zelf zijn groenten kan kweken in de toekomst. Na deze winter zullen ze hun eigen kroppen sla, tomaten en komkommers verbouwen.
In mijn vrije tijd ging ik veel paardrijden en kanoën. Ervaring met paardrijden had ik niet, maar het ging bijzonder goed. Ik mocht op een gegeven moment zelfs als gids invallen bij tochten. Op een keer zat er in het hotel een groep goudzoekers met een eigen helikopter. We sloten een deal dat zij een paardrijdtour zouden krijgen als wij een stukje mee mochten vliegen. De helikoptervlucht was supermooi en de rijtour was hilarisch. Mijn paard sloeg op hol doordat hij schrok van een stekelvarken. Alle paarden begonnen hard door elkaar te rennen. Ik raakte natuurlijk lichtelijk in paniek, maar de goudzoekers genoten en waren hard aan het klappen. Zij dachten dat wij een cowboyshow aan het opvoeren waren. Uiteindelijk kwamen de paarden weer tot rust en konden we er natuurlijk hard om lachen.
Voor het tweede deel van mijn stage ging ik naar een melkveebedrijf in Alberta. Ik was boerderijhulp en hielp mee met alle taken. Om vier uur stond ik op om de koeien te melken en ik reed rond op een tractor voor verschillende klussen. Na zes weken op de boerderij besloot ik om de laatste twee weken nog een stuk te gaan reizen. Ik bezocht onder andere de Rocky Mountains en Vancouver. Maar Canada is een te mooi en groot land om in twee weken tijd te verkennen. Ik moet snel nog eens terug.’