Nieuws - 23 april 2009

RITS KAPOT, WEG WK

Een zwempak met een kapotte rits en griep. Alles zat zwemster Rieneke Terink tegen bij de Swim Cup Amsterdam, van 16 tot 19 april. Ze kan daardoor deze zomer niet met de estafetteploeg naar het WK in Rome.

Vlak voor de start van de tweehonderd meter vrije slag sprong de rits van haar pak open, vertelt Terink. ‘Andere zwemmers hebben hem vlak voor het opgaan nog een laatste keer dichtgedaan, maar het hielp niet.’ Even een ander pak aantrekken zat er niet in; dat kost bij de moderne pakken een kwartier.
Waar Terink anders waarschijnlijk onder de tweeminutengrens was gedoken, kwam de biologiestudente nu niet verder dan 2.02.38, en werd teleurstellend vijfde Nederlandse. Vervolgens zette de keelpijn die haar al dwars zat door, en werd ze ’s avonds echt ziek en ging overgeven. Voor vrijdag en zaterdag moest ze zich daarom afmelden. ‘Maar ik werd gestoord van het thuiszitten, dus ik heb zondag, toen het weer beter ging, wel de vierhonderd vrij gezwommen.’ Terink zwom prompt bijna twee seconden van haar pr.
Toen maandag de WK-ploeg bekend werd, en duidelijk werd dat daar geen veranderingen meer in zouden komen, werd ze weer woest. ‘Ik heb maar één keer de kans gehad een tweehonderd vrij te zwemmen, en dan gaat het mis door zo’n stom pak.’ Komend weekend hoopt ze zich te revancheren op een kwalificatietoernooi voor de EK korte baan.