Nieuws - 19 juni 2013

Pyjama

tekst:
Nicolette Meerstadt

Wat voorafging: Willem-Jan heeft zijn zoveelste college gemist. Elise kan geen stageplek vinden.

Vera in haar pyjama met Willem-Jan

Woensdagochtend, kwart over negen. Willem-Jan stond naast zijn bed en knoopte zijn blauwe overhemd dicht.

Hij zou dan wel thuis studeren vandaag, een verzorgd uiterlijk is de basis voor een succesvolle dag. De maanden dat zijn huisgenoten hem in pyjama voor de tv aantroffen waren voorgoed voorbij. De winnaar in hem was opgestaan. Hij ging weer vakken halen en tentamens doen. In een rechte streep naar zijn afstuderen.

Met zijn boeken liep hij de uitgestorven woonkamer binnen. Hij zette koffie, pakte een zak krenten­bollen en maakte de tafel leeg. Hij sloeg zijn boek open en begon te lezen, pen en collegeblok in de aanslag. Al snel dwaalden zijn gedachten af, maar hij herpakte zich en begon opnieuw aan de laatste alinea. Toen hij opnieuw afdwaalde besloot hij een radiokanaal op de tv aan te zetten, want het huis voelde te leeg. Hij zapte langs RTL Z nieuws. Als toekomstig succesvol manager moest hij toch op de hoogte zijn, dus hij bleef even kijken.

Plots hoorde hij de deur kraken. Verschrikt keek Willem-Jan om. Hij voelde zich betrapt en deed snel de tv uit. Daar stond Elise, in pyjama, haar in de war en met kleine, rode ogen. Toen ze Willem-Jan zag, werd ze vuurrood van schaamte.  'Hoor jij niet op college te zitten?', vroeg Willem-Jan licht honend. Elise keek hem met grote ogen aan en barstte in tranen uit. Snikkend stond ze daar. 'Het was maar een grapje', zei Willem-Jan snel. 'Iedereen drinkt wel eens te veel. Welkom in de echte wereld.' Maar Elise hoorde hem niet, en snikkend ging ze op de bank zitten, haar armen om haar knieën geslagen.

Willem-Jan wist niet wat hij moest doen. Wat willen vrouwen?  Hij had geen idee. Ongemakkelijk klopte hij op haar rug. 'Wil je een krentenbol?' Ze schudde haar hoofd. Koortsachtig zocht hij een nieuwe oplossing. 'Thee?', vroeg hij benauwd en sprong op om water op te zetten. Dankbaar nam Elise de kop aan. 'Sorry', snikte ze. 'Ik kan gewoon helemaal niks meer. Stage vinden lukt niet en dit is al het tweede college dat ik gemist heb. En nu...' ze keek naar haar handen en begon weer te huilen. '...nu ben ík opeens de loser die in zijn pyjama zit.'