Student - 12 december 2014

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau
6

De senatoren van de Partij van de Arbeid lijken niet van plan het leenstelsel zonder meer te accepteren. De fractie legt minister Jet Bussemaker van Onderwijs het vuur na aan de schenen.

Het leek allemaal in kannen en kruiken: VVD en PvdA wilden allebei de basisbeurs afschaffen en om ook in de Eerste Kamer een meerderheid af te dwingen, sloot minister Bussemaker een akkoord met D66 en GroenLinks. In november loodste ze het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ zonder kleerscheuren door de Tweede Kamer.

Maar nu blijken de senatoren van Bussemakers eigen PvdA in een schriftelijke vragenronde ineens opvallend kritisch. Ze willen bijvoorbeeld weten waarom uitwonende gehandicapte studenten straks tweeduizend euro minder tegemoetkoming krijgen dan nu. Is ze bovendien niet bang dat de vormende taak van het onderwijs onder druk komt te staan? En waarom wil het ministerie meer rente gaan berekenen? Het zijn maar enkele van de vragen die de PvdA-fractie op de minister afvuurt.

Hoe ver wil de PvdA gaan? Zou het wetsvoorstel onverwacht kunnen stranden op verzet van Bussemakers eigen partij? 'Dat hangt af van de antwoorden van de minister', antwoordt PvdA-senator Esther-Mirjam Sent. 'We stellen kritische vragen en dan hopen we dat daar goede antwoorden op komen. We zijn geen stempelmachine die automatisch alle voorstellen goedkeurt. Dan zouden we onze taak niet serieus nemen. Een definitief standpunt is nu nog niet aan de orde.'

De drie andere partijen van het leenstelselakkoord stellen minder felle vragen. GroenLinks maakt zich nog zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, terwijl D66 en VVD meer willen weten over bijvoorbeeld de gevolgen voor schakelprogramma’s, de rechtszekerheid voor huidige studenten en over de relatie tussen inkomstenbelasting en studieschuld.

De minister wil de basisbeurs afschaffen per september 2015. Nieuwe bachelor- en masterstudenten vallen onder het nieuwe stelsel, net als wo-bachelorstudenten die al meer dan drie jaar over hun opleiding doen. Als de basisbeurs verdwijnt, gaat de aanvullende beurs omhoog en krijgen studenten twintig jaar langer de tijd om terug te betalen.

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel nog niet goedgekeurd. Het plenaire debat vindt waarschijnlijk half januari plaats.

Re:acties 6

@BroerKonijn

Dat met ik je eens. Mijn argument is ook niet dat het verschil tussen arm en rijk kleiner wordt door het leenstelsel, maar juist dat het leenstelsel nog steeds iedereen de kans geeft om te studeren. Ook dankzij een verbeterde aanvullende beurs. Dit in tegenstelling tot wat felle tegenstanders roepen.

• Gerritje

Die 'verbeterde aanvullende beurs' is in mijn ogen nou een typische wassen neus. De studenten wiens ouders een laag inkomen hebben gaan er in het leenstelsel eerst 270 euro op achteruit (ze verliezen hun basisbeurs) en daarna 100 euro op vooruit. Netto leveren ook zij dus 170 euro in!

• JanKD

Dat argument klopt niet helemaal. Je zegt nu zelf dat ze t.o.v. studenten met rijke ouders dus 100 euro meer krijgen. ;-) En dat is precies mijn punt. Dat geblaas over een groter verschil arm-rijk is kul.

• Gerritje

Het argument klopt helemaal. Er 170 euro op achteruit gaan kan ik op geen manier zien als een verbetering. Dat je situatie minder verslechtert dan die van studenten zonder aanvullende beurs is een hele schamele troost, maar valt toch moeilijk een verbetering te noemen.

• S

die kunnen geen koopwoning krijgen?

• Irreëel mooie lul

Geen koopwoning of een lagere hypotheek?

• Broer Konijn

@JanKD

Aan de andere kant is het ook diezelfde student die volgens jouw redenatie uiteindelijk weer het grootste deel inlegt als maatschappij zijnde die flink verdiend. Wat dat betreft was het altijd al een investering van de staat.

Ik geloof ook niet dat juist het leenstelsel de oplossing is voor het verschil tussen arm en rijk. Ik denk dat de huidige situatie gunstiger was voor dat argument gezien de extra investering die nu verwacht wordt, los van de ietwat verbeterde aanvullende beurs.

Verder vind ik het leenstelsel ook niet een bijzonder slecht systeem, laat je wat meer nadenken over het toekomstperspectief van je studie wat belachelijk studies als kunst oid een beetje de kop indrukt.

• S

Daarnaast zou de lening meegenomen worden in je algehele financiële situatie als je een hypotheek aanvraagt of een andere lening. De studieschulden zouden daarin meegewogen worden, wat natuurlijk irreëel is.

• Ireëel mooie lul

Wat is er zo irreëel aan als je studieschulden worden meegewogen in je financiele situatie bij verstrekking van een hypotheek?

• JanKD

... wat is het nut van niet-instemmen als er goede antwoorden op die kritische vragen komen?

Sorry, maar de grootste 'tegenstanders' van het leenstelsel zijn steeds studenten die zelf niet eens de 2000 euro collegegeld hoeven te betalen. 2000 euro van de 10 000 euro collegegeld dat een student eigenlijk kost. Dan betaalt de maatschappij al minimaal 8000 euro voor je. En dan janken dat je straks die 300 euro per maand in 35 jaar (!) moet terugbetalen van een flink loon dat je straks verdient.

Wees toch blij dat iedereen arm of rijk gewoon kan studeren dankzij een gunstig leensysteem waar iedereen gebruik van kan maken.

• S

Goede campagnestrijd van de PvdA met de verkiezingen in het vooruitzicht

• G

Natuurlijk, kritische vragen en straks gewoon instemmen. Wie laat zich in hemelsnaam met dit kluitje het riet in sturen?