Nieuws - 11 december 2015

Puberen

Rondwormen leven 30 tot 40 procent langer door toediening van mianserine, hebben wetenschappers van het Scripps Research Institute in Californië ontdekt. Het spul verlengt met name de jeugd. Het ultieme levenselixer. En het wordt nog gekker: mianserine is een antidepressivum! Maar goed, we hebben het hier over wormen. Effecten op de mens zijn nog niet duidelijk. Wie wil er trouwens twee keer zo lang puberen?

Grapsig

Kun je humor meten? Ja, zeggen wiskundigen van de Universiteit van Alberta. Nonsenswoorden blijken grappiger naarmate hun entropie lager is, oftewel ze onvoorspelbaarder zijn, blijkt uit onderzoek onder studenten. Die lagen bij wijze van spreken dubbel bij woorden als snunkoople of quingel en glimlachten hooguit bij octeste of heashes. De studenten kregen studiepunten voor hun deelname. Een lachertje.

Q

Amerikaanse onderzoekers van de North State University hebben een nieuw materiaal gemaakt: Q-koolstof. Harder dan diamant, magnetisch en het licht op als je er energie aan toevoegt. Ze kunnen er voorlopig alleen nog maar extreem dunne laagjes van maken. Maar de diamantindustrie kan de borst alvast nat maken. Q-diamants are a man’s best friend.

Blauw

Alle mensen met blauwe ogen stammen van dezelfde voorvader af. En die leefde zesduizend tot tienduizend jaar terug, concluderen Deense wetenschappers na bestudering van ‘blauwogig dna’ van over de hele wereld. Allen hebben op precies dezelfde plek in het dna een mutatie die ervoor zorgt dat ze weinig melanine aanmaken en dus blauwogig zijn. Waar die persoon leefde is niet bekend.